BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БАБХ:Лоша хигиена и нездравословни храни в детските градини и училища

stol-uchilishte

Най-честите нарушение, установени от проверката на Българска агенция по безопасност на храните са свързани с незадоволителното хигиенно състояние и непозволен съставът на храните, това коментира Бистра Иванова пред БНТ.

Има и нарушения свързани с липсата на здравни книжки, но те са рядкост. Контролът, който извършват самите фирми, наистина е добър.  пояснява още Иванова.

Проверката в училищата и детските градини включва първо как е извършен ремонтът преди началото на учебната година, след което се проверяват печки, електроуреди, хладилници. Проверява се общата хигиена на помещението и на персонала. Обект на проверка са също самата храна – къде се съхранява, етикетирана ли е, какъв е срокът на годност, вземат се проби от храната.

Над два часа е продължила проверката на 123 СУ, където е открито, че в лавката на училището се продават солети с палмово масло, които са били иззети, заяви още началник сектор Безопасност на храните Бистра Иванова.

Продължават проверките на Агенцията по безопасност на храните в кухните на детски градини и училища. Акцията е в цялата страна като цели да гарантира качественото хранене на децата. Масовите проверки на БАБХ ще продължат целия месец. След 11 октомври следват регулярни проверки./monitor.bg

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!