BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Евтините кредити ни карат да купуваме повече

kredit

Лесният и евтин достъп до кредити има особено силен ефект върху покупките на стоки за дълготрайна употреба, като автомобили, домакинско обзавеждане, електроника и т.н.

В бъдеще кредитирането тепърва ще расте, движено от политиките за количествени улеснения и допълнително понижаване на основния лихвен процент от Европейската централна банка.

Това смята икономистът Лъчезар Богданов в анализ, публикуван от Института за пазарна икономика.

Това засяга както ипотечните, така и потребителските заеми, и е допълнителен ресурс за увеличаване на разходите на домакинствата“, посочва Богданов.

„Съвсем логично, това търсене стимулира пряко строителството, но има и косвен ефект по линия на свързаните дейности по ремонтни и довършителни услуги.

„По-рано тази седмица Международният валутен фонд ревизира нагоре с 0,4 процентни пункта прогнозата си за растежа на българската икономика, като според институцията тя ще се регистрира експанзия от 3,7% през 2019 г.

istock
istock

По-високите очаквания се дължат на предишното подценяване на способностите на стопанството да расте, посочва икономистът.

Според него потреблението в страната може да се запази като двигател на растежа, поне в краткосрочен план, независимо от индикациите, идващи от международната среда.

Една от причините е промяната в структурата в имотния сектор за разлика от периода на предишната криза, смята икономистът.

„За разлика от периода до 2008 г., по-голяма част от инвестиционната активност в строителството е свързана с фундаментални фактори за сметка например на изграждане на ваканционни имоти, насочени към купувачи, търсещи бърза препродажба.“

Същевременно според него пазарът на труда в страната все още е под потенциала си, тъй като в сравнение с 2008 г. броят на заетите е със 100 хил. души по-нисък.

Освен това той посочва сценарий, при който инвестициите от страна на бизнеса продължат да нарастват, при това с по-бързи темпове.

istock
istock

Тази тенденция, в комбинация с потенциала за откриване на нови предприятия, може да компенсира един потенциален спад на продажбите на вече съществуващите компании на местния пазар.

Възможността за откриване на нови бизнеси може да бъде подпомогната от ниските равнища на лихвените проценти.

„Такъв процес вече наблюдавахме след 2009 г., когато разкриването на нови предприятия допринася за преориентация на продуктовата структура на експортната промишленост“, пише Богданов.

Положителен ефект върху статистиката за растежа ще изиграят и увеличените плащания по европрограмите през следващите две-три години.
Все пак според него вътрешното търсене не е фактор, на който икономиката ще може да разчита завинаги.

„Трябва обаче да се отчита, че за малка отворена икономика е трудно да поддържа висок растеж, базиран на вътрешно търсене при трайна рецесия в основните си търговски партньори“, коментира той.

„Описаните тенденции, подкрепящи увеличение на вътрешното потребление, не могат да компенсират неблагоприятния ефект от траен спад във външното търсене в дългосрочен план.“/pariteni.bg

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!