BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започват мащабни проверки по заведенията в Перник

Започват мащабни проверки по заведенията в Перник, които отвориха врати след отмяна на извънредното положение и заплахата от коронавирус.

Инспекция по труда, Прокуратура, РЗИ и Агенцията по храните ще проверяват обектите и дали се спазват всички законови и противоепидемични мерки.

Ще се следи дали се спазва социална дистанция, дали сервитьорите сервират с предпазни маски, хгиената, както и дали служителите са на трудов договор. Ще се гледа и спазването на работното време.

Според инспекторите много хора след  обявяването на извънредното положение са отишли в Бюрото по труда. Затова има вариант хората да са хем записани като безработни, хем да работят нерегламентирано. Има вариант и да са сключени договори за непълно работно време, а да се работи в пълно работно време.

От Инспекцията по труда съобщиха, че хората няма да загубят обезщетението си за безработица само ако са наети в селското стопанство, съобщиха пред телевизия Кракра. Вече има и искания за разрешение за работа на непълнолетни лица, като процедурата е максимално улеснена, съобщиха още от Инспекцията.

Фирми в сферата на производството, които възобновяват работа след отмяна на извънредното положение също ще бъдат проверявани, основно за това дали са изготвили оценка на риска за работа в пандемична обстановка. Важното тук е, че ако работника не е бил в продължение на 45 дни на работа трябва задължително да му се проведе извънреден инструктаж.

Някои са по-напред: Абонирайте се за новините на „За Перник“ в Telegram.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!