BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зловещата „майка“, която поробва децата си

blyasak-kozmetika

Знаете ли каква е основната съставка на хайлайтърите, пудрите, ружа, сенките…

Това е минерал, който се нарича „майка“.

Добива се основно в Азия и по-конкретно –  в Индия. Страната е производител на 75% от ценната суровина в световен мащаб.

Този минерал е основният „виновник“ гримът да дава отблясъци. И в това няма нищо лошо – в крайна сметка много от най-влиятелните хора са изградили брандовете си с продажба на грим.

Проблемът  е от друго естество: по-голяма част от работниците в мините за майка, са деца.

Според разследване на VICE, близо 20 000 деца работят в мините за добив на майка – нещо повече, между пет и десет деца загиват месечно, докато работят, за да доставят блясъка на гримовете.

blyasak-kozmetika-senki-za-ochi

Бедността в Индия обаче е порочен кръг. Хората там не изкарват достатъчно, за да могат да изпратят децата си на училище. За да могат да се изхранват, децата са принудени да работят. Условията в мините са повече от ужасяващи.

Някои от малките работници там – на възраст около 9 години вече са били свидетели на смъртни случаи, или техни връстници са били осакатени пред очите им.

Децата още разказват, че в мините е тъмно – те не са осветени, а за укрепване на стените не може да става и дума.

Някои от децата, които са част от добива на майка са истински роби на сребристия минерал, който е така необходим за красотата.

Минералът майка, така необходим за грима.
Минералът майка, така необходим за грима.   Източник: Istock/Getty Images

Има ли надежда за децата-роби на козметиката?

В Индия една неправителствена организация, ръководена от Нагасаии Малатхи прави защитени селища, където отвеждат децата-роби, така че те да получат втори шанс за детство.

В глобален план, за да спрат нуждата от детски труд, някои брандове се отказват от майката, добита в мините и започват да произвеждат собствена, синтетична майка.

Дали обаче това е решение на проблема?

Според VICE, един от начините детското робство да бъде прекратено е потребителите да се поинтересуват за майката, която се съдържа в техните продукти.

Проблемът все още засяга много деца в Индия, но там вече расте цяло поколение деца, които са успели да се измъкнат от мините и искат промяна.

Една от тях е Чампа Кумари.

Към настоящия момент тя е на 14-годишна възраст, но вече е организирала детски парламент, изискала е среща с министъра на образованието и дори е поставила пред него въпроса за недостига на учители, особено в провинцията, още един фактор, поради който много ученици отпадат от образователната система.

Освен това, тя се бори срещу детските бракове в нейния щат, Джаркханд, който е и един от центровете за добиване на майка.

Дали момичета като Чампа ще вдъхновят промяната?

Това може да покаже само времето, а дотогава всички ние можем да се интересуваме какви продукти консумираме – и дали цената им не е по-различна от обявената в магазина.

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!