BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Какви права има собственик при отнет с измама имот?

Сн. iStock
Сн. iStock

При спецакция в четвъртък властите разбиха група, занимавала се с имотни измами. Замесените принуждавали жертвите си – възрастни и болни хора, да им продават имотите си на символична цена.

В единия случай апартамент в центъра на София бил закупен за 7000 лева.

Тези сделки няма как да бъдат приключени без нотариус.  Именно пред него продавачът на имота трябва да изпише имената си собственоръчно, обясни пред  NOVA Димитър Танев, председател на дисциплинарната комисия към Нотариалната камара.

Той допусна, че е възможно нотариусът да не се усъмни, че сделката се извършва под заплаха. Когато това се докажело, тя можела да бъде унищожена.

„Настоящите собственици на имотите, отнети чрез принуда, могат да си получат обратно само парите, които са обявени. Тези в брой няма как да бъдат възстановени”, каза още Танев. И допълни, че хората, които честно са придобили имот от измамниците, трябва да заведат и да платят сами отделен граждански процес, за да си върнат инвестицията.

iStock
iStock

След разкриването на престъпната схема имотите на жертвите пък ще бъдат автоматично връщани.

„Преди две години предложихме механизъм за спиране на злоупотребите с уязвими лица. Той предвижда изготвянето на база данни с имената на трима души – близки или роднини на недееспособните хора. До посочените в списъка лица нотариусът трябва да се допита, преди да извърши сделка с имот”, каза още Танев.
Той предупреди всички, които имат намерение да купуват имот, да включват в договора клауза, с която продавачът се задължава да връща парите и да заплаща съдебни разходи при евентуална злоупотреба./pariteni.bg

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!