BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кръгла маса за интеграцията на бежанците се състоя в областната администрация в Перник

dsc_0724

Областната администрация – Перник бе домакин на кръгла маса, която се реализира по проект „Толерантно общество за интеграция на лицата, търсещи или получили международна закрила“, финансиран от фонд „Убежище, миграция и интеграция“ 2014 – 2020 и изпълняващ се от „Европейски институт“.

Събитието откри заместник областният управител Иво Иванов с обръщение към участниците, сред които представители на ангажирани институции от регион Перник – органи и ведомства, имащи отношение към интеграционните въпроси. Лектори и модератори по програма бяха Иван Шаренков – правен консултант по миграционните въпроси и доц. д-р Иван Видолов от Академията на МВР.

dsc_0738

Директорът на Европейския институт Любов Панайотова представи целите на проекта, състоящи се в повишаване нивото на информираност на приемащото общество в РБългария относно гражданите на трети страни, формиране на толерантност и позитивни нагласи към лицата, търсещиили получили международна закрила, както и пълноценната им интеграция в обществения живот на приемащата страна.

dsc_0751

Разгледани бяха още темите за това кой има право да получи международна закрила у нас; каква е разликата между мигрант, имигрант, емигрант, лице, търсещо защита и бежанец; какъв е броят на лицата, търсещи убежище и бежанците в страната ни, както и какво става с лицата, получили бежански статут.

dsc_0765

В хода на дискусията беше обсъдена и приетата през 2017 г. Наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденците с предоставено убежище или международна закрила.

dsc_0733

Повечето от присъстващите изразиха мнението си, че макар и важна стъпка в създаването на по-добър и функциониращ механизъм за интеграция на бежанци, на практика новата Наредба не предлага съществена подкрепа по отношение на някои от най-съществените и доказано непредолими препятствия към ефективна интеграция. Тя не запълва празнотите в сферата на достъпа на бежанците до социални жилища и семейни помощи за деца, които законът понастоящем не позволява. Това създава значителен риск от бездомност сред признатите бежанци. Осигуряването на обучение по български език също не е изяснено.

Директори и представители на ведомства и институции от област Перник заявиха, че проблемите и несъвършенствата в Наредбата трябва да се коригират след обстоен анализ на спецификите на определените региони. Това ще осигури ефективното прилагане на национален интеграционен механизъм и равномерно разпределение и изпълнение на отговорностите по предоставяне на достойни условия за живот на бежанците и лицата, получили хуманитарен статут, в усилията им да станат самостоятелни и активни членове на българското общество.
Статистическите данни показват, че тенденцията през последните години е за съществено намаляване на броя на лицата, търсещи закрила в нашата страна. За първите 7 месеца на изминалата година закрила у нас са потърсили общо 743 лица. От тях на 200 души е предоставен бежански статут, на 337 – хуманитарен, а откази за предоставяне на защита са получили общо 445 души. От потърсилите закрила най-много са гражданите на Сирия – 323 лица, следвани от граждани на Афганистан – 193 лица и Ирак – 123 лица. От получилите статут срeдно до 5% остават в Република България, като 90% от тях са трудово ангажирани.

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!