BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министърът на образованието: На училище от 14 май

Снимка: Интернет

Единственият сценарий, по който ще говорим днес е този, при който ще се възстановят учебните часове от 14 май“, каза на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Ще се наложи да се преместят изпитите от 4 до 10 дни. Различните изпити ще се наложи да бъдат отложени с няколко дни, като държавните зрелостни изпити вероятно ще се проведат на 30 май – 1 юни“, заяви министър Вълчев.

Той поясни, че кампаниите на висшите училища ще бъдат изтеглени с поне 8 дни, за да може да се издадат дипломите.

Матурите след 7 клас ще бъдат проведени между 15 и 17 юни.

Изпитите след 4 клас пък ще бъдат проведени на 29 или 30 май.

Окончателните предложения се очакват другата седмица.

„Във всички случаи ще се редуцира малко материалът“, обясни министър Красимир Вълчев.

„Все още не сме достигнали пика на заразата„, напомни той.

„За обучението в електронната среда няма единна система, защото няма как да бъде създадена в такъв кратък срок. Единият вариант е с виртуални класни стаи, като има различия още преди стартирането на карантината поради грипните ваканции в различните области. Много училища се справиха, други не успяха“, заяви още министър Вълчев.

Той обясни, че има проблем с не малка част от учениците дори и при присъствено обучение и това е поради незаинтересованост на родителите и голяма част от тези деца имат проблеми в обучението, но с тези 11% работят медиатори, които работят с предпазни облекла и маски.

„Като цяло системата положи много усилия, справи се с електронното обучение и средно дори децата учат повече“, каза Вълчев.

Той обясни, че в това обучение музика и изкуство остават на заден план и затова по думите му е важно да се отдели внимание на тези предмети след приключване на карантината.

Очаква се и детските градини да бъдат с повече групи през лятото.

„Детските градини в момента са принудителен престой. Затова утре ще се обсъди персоналът дали да не се използва. Не е подходящо да се използва електронно обучение за толкова малки деца. Персоналът, докато имат платен отпуск, са в такъв“, каза министър Вълчев.

Много издателства отвориха платформите си в помощ на дистанционното обучение, информира още Красимир Вълчев.

Източник: novini.bg

 

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!