BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министър Емил Димитров- Ревизоро: Шламохранилището в Перник трябва да се рекултивира

Шламохранилището в Перник трябва да се рекултивира. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ по повод случая на авария в шламохранилището в Перник.

„Първо трябва да разберем какъв е този обект и какво се случва там. От миналия четвъртък спорим дали обектът е строеж, или не. По документи това е строеж, но това е хидро-техническо съоръжение. Перничани си плащат на един доставчик и тях не ги интересува. Заводът изхвърля там шлам. През 2016 г. съоръжението е трябвало да излезе от работа“, посочи министърът.

По думите му проблемът е от 2016 г. „Тогава съоръжението е спряно окончателно от работа и Министерство на енергетиката от тогава не го проверява, защото счита, че то не работи. Въпреки това то работи. Написали сме актове. Трябва да се установи дали е опасно. Онзи ден е протекло от най-безопасната страна. Има още две места, откъдето може да протече. Трябва да се направи рекултивация, да се довърши, да се приключи и да се затреви“, каза той.

„Премиерът вчера каза да се съберем и да решим дали е хидро-техническо съоръжение. Ако не е такова, то не може да продължава като такова съоръжение. Ако това е строеж, то той има проблеми с котите и с опасността да наводни района. Няма как да продължи да работи“, добави Димитров. По думите му заводът трябва или да мине на газ до есента, или да си остане на въглища, но да намери къде да си транспортира шлаката. „Лично ще попитам кмета колко проекта има за това съоръжение. Ако някой оттогава не е направил нищо, ние като Министерство не можем да се чудим и да сме виновни. Съставени са актове, но този обект не е наша отговорност“, добави той, предаде Фокус.

По темата за водната криза в Перник министърът посочи: „Яз. „Студена“ е собственост на МРРБ. Всичко, което се пуска, е към МРРБ. Язовирът не трябва да се източна с тези темпове, с които се източва сега. Трябва да се установи защо се източва повече, след като по тръбопровода от София идва достатъчно вода. Кметът решава дали ще падне режима там, но нивото на язовира може да е достатъчно и водата да им стигне и за догодина, ако източват по-малко. МОСВ само казва размера на водата, която трябва да се пусне. Нито „Стомана“, нито „Топлофикация“ взимат вода от яз. „Студена“, но язовирът се източва колкото и преди“.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!