BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

НОИ няма да поема първите три дни от болничните

noi

Националният тристранен съвет не постигна консенсус по предложения от партия „Воля“ законопроект, според който първите три дни от болничните да се поемат от Националния осигурителен институт.

Бизнесът даде подкрепа, но синдикатите и социалното министерство се обявиха против.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обясни, че дефицитът в бюджета на НОИ значително ще бъде увеличен: „Такава мярка, а именно започване на плащането от първия ден за сметка на бюджета на държавното и обществено осигуряване, би натоварила бюджета надолу с допълнителен разход, по оценки на НОИ, около 200 милиона годишно, което ще задълбочи дефицита“.

Преди броени дни министър Петков предложи да се намали броят на дните болничен, които личните лекари могат да издават.

Тогава той заяви, че предложенията на работодателите първите три дни от болничния да са неплатени или да се изплащат от НОИ, са социално неприемливи.

За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични, показват данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според АИКБ решение на проблема с фалшивите болнични трябва да се търси в посока поне първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни./pariteni.bg

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!