BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Областният управител откри паметника в прослава на генерал-майор Ваклин Церковски

dsc_0008
Специална церемония събра официални лица, много гости и граждани на откриването на паметника на именития военен деец – генерал-майор Ваклин Церковски в квартал Църква.
Събитието уважиха областният управител Ирена Соколова, директорът на Дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната Иво Антонов, кметът на община Перник Вяра Церовска и на кметство Църква Румен Петров, представители на военно-родолюбиви съюзи.
dsc_0044
В словото си губернаторът изтъкна, че личността на генерал-майор Церковски, участник в пет войни през периода 1876 – 1913 г. е символ на мъжество и национална гордост:
„С издигането на паметника на генерал-майор Ваклин Церковски кметство „Църква“ се превръща в място, което съхранява историята и националната памет и дава урок по доблест и почит към родината на младото поколение. Трябва да запазим жив спомена за тази забележителна личност обрекла целия си живот на защита и отбрана на страната.“, отбеляза Соколова.
dsc_0054
Под звуците на химна на България присъстващите сведоха глава в минута мълчание в знак на почит към генерал-майор Церковски. Беше отслужен и тържествен водосвет.
Ирена Соколова и останалите официални лица и граждани поднесоха венци и цветя в знак на преклонение.
Припомняме, че зад създаването и издигането на бюст-паметника на героя, спомогна лично и губернаторът.
На свое заседание, проведено преди две години, Областната комисия „Военни паметници” разгледа и одобри идейния проект за изграждане на паметника, а Соколова изпрати съгласувателно писмо до Министерство на отбраната за одобрение и финансиране на реализацията му.
dsc_0992
Идейният проект и цялостната композиция на монумента включва озеленени и облагородени тревни площи, позиционирана военна техника, трикольорен пилон и пейки.
Генерал-майор Ваклин Церковски е роден през 1858 г. в тогавашното село Църква (днес квартал „Църква”), заради което и получава тази фамилия. За бойните си заслуги е носител на ордени за храброст от пет войни. Той е първият комендант на Одрин. Провъзгласен е за „Герой на Шумен“, където е прекарал последните години от живота си. Историческите извори разкриват, че той е бил един от хората, присъствали на обесването на Васил Левски.
1568120261483_dsc_0047 1568120247641_dsc_0093

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!