BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обсъдиха резултатите от проучване за потребностите наработодателите от работна сила

dsc_0497

Заместник областният управител Иво Иванов откри и ръководи заседанието на Комисията по заетост, на което бяха представени резултатите от второто за тази година анкетно проучване за потребностите от работната сила в регион Перник.

То е проведено в периода 1 август – 20 септември т.г. от Агенцията по заетостта съвместно с Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие.

В заседанието участваха представители на общините в Пернишка област, на държавните структури към Министерството на труда и социалната политика, Регионалното управление на образованието, синдикатите, работодателски организации.

От представените данни стана ясно, че в анкетата са взели участие 45 работодателя от случайната стратифицирана представителна извадка на Агенцията по заетостта.

Запазва се трайната тенденция за търсене на специалисти в сферата на търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорство. Все повече работодатели са заявили, че ще предлагат постоянна заетост, а 89.8% от анкетираните считат, че ще имат затруднения при намиране на работна сила.

В област Перник остава и осезаемо голямото търсене на специалисти с квалификация и правоспособност за учители и шофьори, както и на работници без квалификация в областта на добивната промишленост, строителството и приготвянето на храни.

В следващите 3-5 години ще се търсят специалисти с висше образование в областта на икономиката, както и специалисти с неупоменати професии. Ще се търсят още и специалисти със средно образование предимно в търговията и производствата на дървесина, хартия, пластмаса и стъкло.

Почти 90% от работодателите предпочитат наемането на персонал на пълен работен ден.

Най-търсените специалисти през следващите 12 месеца ще са с квалификации по професии – хлебар-сладкар, машинен оператор, водач на МПС, сътрудници в офис, работници в хранително вкусовата промишленост. 

dsc_0510

Работодателите в региона считат, че кандидатите за работа трябва да притежават набор от личностни качества за самоконтрол и дисциплина, умения за извършване на дейности под напрежение, знания и умения за работа с клиенти и др.

Най-важна компетентност, според запитаните, е кандидатите да общуват на роден език, да са инициативни и предприемчиви.

Комисията по заетост гласува за промяна в механизма за проучване за потребностите на работодателите от работна сила. Предложението на членовете бе проучването да става един път годишно, с удължен срок, съобразено със спецификите на района и с данните на Националния статистически институт. Същото ще бъде адресирано до Агенцията по заетостта.

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!