BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отклоняване на вода за Перник, доведе до безводно бедствие на друго място

Самоковското село Ярлово остана без вода, а реката, минаваща през населеното място пресъхва, след като водата беше отклонена към Перник преди няколко месеца.

По това време на годината дебитът на водата трябва да е много по-голям. Капацитетът в момента е недостатъчен, за да захранва нуждите от вода на селото. Животинските видове също са застрашени, съобщава бтв.

Кметът на село Ярлово Васил Миленов посочи, че подобен обем през май никога до сега не е имало.

„Четири водоизочника са хванати към Перник. Благодарение на това, че каналът не е ремонтиран 20 г., имаме тази вода. Главните източници на вода към селото са затворени напълно. Основният проблем ни е питейната вода, ние сме на режим от 15 г.“, заяви Миленов.

По думите му старите водоизточници са пресъхнали. Той добави, че всички отговорни институции са запознати с проблема. Един от жителите на селото уточни, че налягането в домовете е слабо.

Той добави, че водата в реката е поне три пъти по-малко в сравнение с миналата година по това време. От Министерството на околната среда и водите обясниха за bTV, че този проблем трябва да се реши между ВиК дружествата. В момента пернишкият яз. „Студена“ е на 80% пълен.

Някои са по-напред: Абонирайте се за новините на „За Перник“ в Telegram.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!