BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Перник спира замърсяването и преминава към технологично бъдеще с план и концерт

festival

Перник ще се превърне във фестивален град на 11, 12 и 13 октомври . “Заедно за климата” има за цел да покаже, че замърсяването, резултат от изгарянето на въглища и отпадъци, има напълно възможни решения. А бившият миньорски район може да се радва на едно по-щастливо и чисто бъдеще, благодарение на новите технологии и възобновяемата енергия. Фестивалът е организиран от “Грийнпийс” – България и Сдружение “Дишай, Перник”, а подробности за програмата ще се публикуват във “Фейсбук” – https://www.facebook.com/events/760820151035862/

Основното събитие в програмата е представянето на “Визия за чиста енергия на Перник” – план, разработен от експерти в енергийния сектор и активни местни граждани. Той очертава стратегията, която дава възможност на града да не е зависим от въглищата за осигуряването на електричество и топлина. В момента ТЕЦ “Република” е редовно санкциониран за нарушения на екологичните норми. Централата е част от скандала с международни размери с внос и изгаряне на отпадъци във въглищни електроцентрали. “Визия за чиста енергия на Перник” не е част от предизборна кампания, той изразява волята на перничани да живеят по-добре в собствения си град.

“Каним хората не просто на фестивал, на който да се забавляват, но и приветстваме всеки, който се включи в обсъждането на решенията, които предлагаме за проблемите на Перник. Елате в събота от 12:00 ч. в малката зала на Двореца на културата, за да се запознаете с плана” отправи покана Меглена Антонова от “Грийнпийс” – България.

Първият ден на “Заедно за климата”, 11 октомври, започва с прожекции, а вечерта на 12 октомври концерт ще огласи центъра на града. Входът за него е безплатен.

Участие ще вземе триото, което зарежда магията на българската народна музика с  допълнителна електронна сила и мистика – Иван Шопов и “Авигея”. Шопов освен талантлив композитор и DJ е и силно ангажиран с темата за околната среда. Самият фолклорен дует “Авигея” са родом от Перник, което ги прави особено свързани с каузата за чист въздух и спазване на екологичните закони в града.

Рут Колева – певицата с кадифен глас и голямо сърце, изявен застъпник за човешки права, също ще застане на сцената, за да подкрепи каузата на перничани.

В концерта ще се включи и неправилният рапър Ицо Хазарта, който в текстовете си директно и саркастично изобличава беззаконието, “имането на хора” в институции и порочните черти на обществото.

Програмата на фестивала включва киновечер в петък 11 октомври, безплатно придвижване между София и Перник с влак, със специален “климатичен вагон” в почивните дни, безплатни посещения на Подземния минен музей, велошествие в събота, 12 октомври и среща на неправителствени организации и граждани в неделя 13 октомври.
 

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!