BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Практиката показа: мораториум за спиране на тока е ненужен 

В условията на COVID 19 много хора остават без работа или не успяват да стигнат до касите и да платят битовите си сметки, сред които и тези за ток. С този аргумент от БСП поискаха мораториум върху изключване на захранването докато трае извънредното положение. Идеята не беше приета с мотив, че това е популизъм и ще постави под заплаха сигурността на енергийната система. 

Какво показват първите данни на енергийното министерство? Нито един абонат не е изключен от мрежата в последния месец, енергийните дружества са сключили почти 11 хил. споразумения със своите клиенти, с които са разсрочени плащания при наличие на финансови проблеми. Инициативата за тези споразумения е на дружествата и това става след оценка на потреблението и възможностите му за изплащане на натрупаните задължения по съгласуван график. 

Нещо повече, 70% от сметките за ток вече са платени, като част от потребителите са се възползвали от въведеното удължаване на срока за плащане (от 10 на 20 дни). Благодарение на това е запазено финансовото здраве на енергийната система – електроснабдителните дружества са платили своите задължения към Националната електрическа компания (НЕК), а тя от своя страна към производителите. 

По данни на енергийния регулатор (КЕВР) всеки месец електроснабдителните дружества събират по малко под 180 млн. лева. Към ЧЕЗ отиват най-много, 71 млн. лева., към ЕVN – 63,5 млн. лева, а към Енерго Про – 44 млн. лева. От тях те задържат 2%, след което финансовият поток тръгва към мрежовите оператори (ЕРП), където се заплащат таксите за достъп и пренос към разпределителната мрежа, към държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), където също се заплащат такси за преносната мрежа, но всъщност много голямата част от тези средства отиват в НЕК, която се разплаща с производителите на електрическа енергия. 

Така че именно ролята на държавната НЕК в тази система е от ключово значение за системата. Компанията е обществен доставчик и като такава е част и от нациоаналната сигурност и нейната стабилност гарантира и сигурността на доставките на ток. Дружеството приключва първото тримесечие на печалба от 13 млн. лева, показват още данните на министър Теменужка Петкова. Компанията е записала минимална загуба за 2019 година в размер на 1,26 млн. лева. Сега срокът за плащане на сметките за ток е удължен още малко – до 30 дни, а се обсъждат идеи и след края на извънредното положение да няма натрупване на неплатени сметки за затруднените клиенти. Реалността обаче показва, че агресивна държавна намеса в сектора често се оказва ненужна, а дружествата стават гъвкави в условията на извънредно положение.

Източник:: Actualno.com

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!