BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проверете валидността на документите си за самоличност, за да можете да гласувате

сн. Канал 3
сн. Канал 3

Проверете валидността на документите си за самоличност, за да можете да упражните правото си на глас, предупреждават от ОД МВР в Перник.

Сектор „Български документи за самоличност” при ОД МВР – Перник ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за общински съветници и за кметове.

В седмицата преди 27 октомври 2019 г., когато ще се проведат местните избори, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или лични /зелени/ паспорти) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Сектор „Български документи за самоличност” е създал следната организация за работа:

В зависимост от конкретните нормативни изисквания на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й, или ще им бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност /лична карта, личен /зелен/ паспорт/ или лична карта с изтекъл срок на валидност;

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 октомври 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение, е необходимо:

Гражданите лично да подадат искане в периода в ОД МВР и РУ при ОД МВР за дните от 22 октомври 2019г. до 26 октомври 2019г. от 08:30ч. до 17:00ч. и на 27 октомври 2019г. от 08:30ч. до 19:00ч.
Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за общински съветници и за кметове, се издават след приемане на заявление за нова лична карта.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко Районно управление и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.
ПРИ ПРОВЕЖДАНЕ НА ВТОРИ ТУР НА ИЗБОРИ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ЗА КМЕТОВЕ /03.11.2019г./ ЩЕ СЕ ИЗДАВАТ НОВИ УДОСТОВЕРЕНИЯ ОТ 29.10.2019г. до 03.11.2019г. ВКЛЮЧИТЕЛНО, СЪГЛАСНО ОПИСАНИЯ ПО-ГОРЕ НАЧИН И ВРЕМЕ.

Удостоверенията за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.
Удостоверението се издава за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден на 27 ОКТОМВРИ и 03 НОЕМВРИ 2019г.
Работното време на сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Перник на 26 и 27 октомври 2019 г. е:

26.10.2019 г./събота/ от 08, 30 ч. до 17, 30 ч.

27.10.2019 г./неделя/ от -8,30 ч. до 19, 30 ч.

РЕД ЗА ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА ГЛАСУВАНЕ ПРИ ИЗГУБЕНИ (ИЛИ С ИЗТЕКЪЛ СРОК) ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ И НЕРЕДОВНИ ГРАЖДАНСКИ /ЗЕЛЕНИ/ ПАСПОРТИ

1. ПОПЪЛВА СЕ ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ИЗГУБЕН ДОКУМЕНТ.
Формулярът се взема от гишето. Служител от „БДС” обявява документа за невалиден.
2. ПРИ НЕОБХОДИМОСТ СЕ СЪСТАВЯ АКТ ПО ЗБЛД.
На 26 и 27.10.2019г. глобата може да бъде платена веднага на гишето или по-късно в банка и квитанцията да бъде представена при получаването на новата ЛК.
3. ПОДАВАТ СЕ ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА
ИЗДАВАНЕ НА НОВА ЛК. СНЕМАТ СЕ БИОМЕТРИЧНИ ДАННИ.
Таксите за издаване на лични документи на 26 и 27.10.2019г. се внасят задължително на гишето.
4.ПОДАВА СЕ ИСКАНЕ ЗА ИЗДАВАНЕ УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ.
Формулярът се взема от гишето.

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!