BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Първи регистриран случай на Африканска чума при диви свине в Област Перник

dsc_0783
Областният управител Ирена Соколова свика спешно заседание на Областната епизоотична комисия, заради констатирания първи случай на Африканска чума по свинете в Област Перник.
Заразата е установена при диво прасе на територията на Ловно-рибарското дружество „Садовик“ в община Брезник. Пробите от изследванията в сертифицираната референтна лаборатория в София потвърждават геном на вируса.
„Заради регистрираното огнище на АЧС сме изправению пред ситуация, която ще наложи определени извънредни рестрикции и мерки за биосигурност. С адекватното решение за обявяването на област Перник за санитарна зона, за което всички членове на Епизоотична комисия гласувахме през изминалия месец, минимизирахме широкото разпространение на заразата, но процесът трябва да продължи да бъде следен и контролиран от всички нас”, заяви Соколова.
Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Елза Драгомирова съобщи, че предвид актуалната епизоотична обстановка и със заповед на министъра на земеделието, храните и горите се определя карантинна инфектирана зона с радиус 8 км., равняваща се на площ 200 квадратни километра.
Заради първично възникналия и установен случай на АЧС на територията на областта се ограничава достъпът и се забранява движението на физически лица и пътно-транспортни средства до горските територии, попадащи около инфектираната зона, както следва:
–     Предоставен ловностопански район (ПЛСР) Велиново, към ТП ДГС „Трън”;
–     ПЛСР Филиповци, към ТП ДГС „Трън”;
–     ПЛСР Красава 1, към ТП ДГС „Брезник”;
–     ПЛСР Садовик, към ТП ДГС „Брезник”;
–     ПЛСР Станьовци, към ТП ДГС „Брезник”;
–     Държавен ловностопански район Букова глава, към ТП ДЛС „Витошко – Студена”;
Срокът за изпълнението на заповедта е от 27 септември до 27 ноември 2019 г., уточни д-р Драгомирова.
Достъпът, престоят и преминаването в посочените райони се разрешава на служители на Изпълнителната агенция по горите, Регионалната дирекция – Кюстендил, Югозападното държавно предприятие – Благоевград, ТП ДГС „Брезник”, ТП ДГС „Трън”, ТП ДЛС „Витошко – Студена” в районите им на дейност.
Предстои екипи на държавните горски стопанства в Брезник и Трън да поставят обозначителни табели, указващи ограничения достъп в инфектираната зона, съгласно изискванията на Министъра на земеделието, храните и горите.
Следващото заседание на Областната епизоотична комисия ще се състои на 1 октомври 2019 г. от 15:00 ч. в Заседателна зала „Струма” на Областна администрация – Перник.

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!