BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Само в ZaPernik.com: Перник пред сериозна опасност да остане не само без топла вода, но и без парно

Шефът на Топлофикация Перник Любомир Спасов не е бил поканен на срещата в областта между областния управител и министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро, която се състоя вчера по повод липсата на топла вода.

Това каза Спасов пред zaPernik.com. „Още когато се скъса дигата на шламохранилището ни казаха, че ще инициират среща в София заедно с мен, кмета и областния управител на Перник. Оттогава обаче няма обаждане. Очаквахме да придвижат и документите за изграждане на ново шламохранилище, които сме депозирали в министерството отпреди четири години – през 2016г. Но и подобно обаждане не е постъпило до момента. Продължаваме да чакаме“, каза Спасов.

По думите му, проектантът, който е проектирал шламохранилището в Калкас е заявил, че към момента стената е укрепена много добре и няма опасност от втора авария. Въпреки това държавните институции отказват да се позоват на неговото становище и да позволят на Топлофикация да продължи да го експлоатира докато се разреши и изгради новото шламохранилище.

По повод становището на РИОСВ, че не е спирало дейността на ТЕЦ-а , а само експлоатацията на шломахранилището , Любомир Спасов коментира: „Това е все едно да запушат ауспуха на колата ти и да ти кажат: хайде карай!“.

А защо ТЕЦ-а не може да спре да използва шламохранилище и да мине изцяло на газ?

Според Любомир Спасов нереалистично е да се смята, че ТЕЦ-а ще мине само на газ и ще подсигури адекватно отплоподаване на абонатите си. Той сподели, че още в петък е направен опит да бъде запален 3-ти котел, който е въглищен, но преработен на газ. Котелът е създаден като придържаща мощност в случай на авария през зимата, да поддържа температурата, за да не замръзват тръбите. Котел номер 3 обаче не е пускан от 2 години и три месеца. При петъчното тестово пускане предпазните клапани не са издържали. До вчера е направен втори пит да бъде пуснат, но след 5 часа работа отново не е издържал. Този път се е повредило уплътнението на барабана. Въпреки това продължават опитите де се пусне трети котел, каза Спасов.

Но дори и да потегли, в най-оптимистичния вариант, котелът може да захрани температура на водата до 40 градуса в чешмите на перничани. А този минимален резултат ще коства на дружеството неимоверни усилия на месец. „Този котел изцяло на газ гори над 3 000лв. на час“, казва Спасов.

Това значи само едно: в никакъв случай не би могло подобно топлоподаване да продължава дълго.  И в никакъв случай тези градуси не биха могли да бъдат задоволителни за потребителите на Топлофикация – Перник.

Любомир Спасов опроверга и вариант, при който с камиони да се извозва пепелта. ТЕЦ-ът произвежда 1200 тона пепел на денонощие. Колко камиона, с капацитет 200 тона трябва да минат през целия град, за да се случи това и какви ще са последствията за Перник и хората? „Това е пълен абсурд“, категоричен е шефът на ТЕЦ-а.

Единственото решение перничани да имат топла вода е от министерството да позволят на ТЕЦ-а временно да продължи да ползва укрепеното вече шламохранилище и много спешно да бъде предвижен проекта за изграждането на ново. Това трябва да се случи до месеци, преди старта на отоплителния сезон.

Защото ако институциите само си прехвърлят топката и си измиват ръцете, от есента перничани не само ще се поливат с канчета, но и ще останат на студено.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!