BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спецакция в Перник: Трима в ареста, изнудвали длъжници на фирма за кредити

сн. ЕПА/БГНЕС
сн. ЕПА/БГНЕС

Задържаните заплашвали хора по телефона, посещавали и домовете им

Трима души са задържани на 1 октомври 2019 г.  за 72 часа за изнудване и принуда на длъжници на фирма за кредити в Перник, съобщиха от прокуратурата.

Арестуваните са част от организирана престъпна група. За целите си те използвали лиценза на кредитна институция със сходно наименование. Тримата са задържани при  акция на Спецпрокуратурата и териториалната служба на ГДБОП в Перник.

В хода й са проверени 7 адреса и 3 автомобила, направени са лични обиски. Открити  и иззети са  записи на заповеди и пълномощни, лични документи, кредитни и дебитни карти на длъжници, бележки с имената на кредитополучатели, дължими от тях суми и наложени им наказателни лихви, свидетелство за регистрация на автомобил, 5000 лева в брой, както и други доказателства за престъпна дейност.

Доказателствата сочат, че групата е действала на територията на област Перник от март 2017 г. Участниците се представяли като служители на фирмата за кредити без да имат трудови правоотношения с нея, нито с друг работодател. Въпросната фирма предоставяла неголеми кредити, предимно на малоимотни хора, повечето от които от ромски произход.

Тримата „служители“ – всичките с криминални досиета, изнудвали длъжници, които не успявали да погасяват вноските си, като ги заплашвали по телефона и при посещения в домовете им. Прилагали физическо насилие, налагали и наказателни лихви извън договорните условия за заем.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на тримата е наложено задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

 

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!