BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ТЕЦ „Република“ в Перник се превърна в „музей“

a8c65f5d-b0fa-48c3-953c-7dac8f5140c5

ТЕЦ „Република“ в Перник символично се превърна в „музей“. Активисти на „Грийнпийс“ настояха да започне широк обществен дебат за бъдещето на енергийната система на България, иницииран от министър-председателя, министъра на енергетиката и министъра на околната среда.

Демонстрацията се състоя в Перник, защото в града се намира най-старата функционираща въглищна централа в България и в Европа. Градът е бил един от основните центрове на въглищната индустрия в България – отрасъл, който е имал важна роля за развитието на страната, но вече е икономически неизгоден, замърсява и допринася за промените в климата. Включиха се 20 активисти от България, Румъния, Хърватия и Унгария, които се застъпиха за правото на чист въздух и за справедлив преход отвъд въглищата.

6b718628-d4d6-4553-92fa-240439a5b36d

„Вярваме, че България може да се откаже от въглищата, като едновременно с това може да отдаде необходимото уважение на тази индустрия, изиграла толкова сериозна роля за развитието през 20 век. България е обаче единствената държава в Европа, в която разговорът за енергийна трансформация все още не е започнал и е време това да се промени,“ заяви Десислава Микова – координатор на кампанията „Климат и енергия“ на „Грийнпийс“ – България.
a844d6e7-c618-4ab0-94f0-1c64809cf9e2
Време е въглищата да останат в миналото. Бъдещето е във възобновяемата енергия – тя е възможното решение и на замърсяването на въздуха, и на климатичните промени. България страда от тежка нужда да започне внедряване на нови технологии в производството на енергия. Това включва даването на възможност всеки един от нас да произвежда самостоятелно енергия от слънцето и вятъра, прилагане на мерки за намаляване на потреблението не енергия, умни електрически мрежи и други.

default
default

 

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!