BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Дават по 250 лева за първокласник

uchenici-parvoklasnici

Родителите, които имат първокласник, могат да подават заявления за еднократна помощ за ученици в дирекциите „Социално подпомагане“ в цялата страна.

Помощта е в размер на 250 лева, а заявленията се приемат след записване на детето в първи клас, но не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година, уточниха от Агенцията за социално подпомагане /АСП/.

Към 27 септември са подадени 30 230 заявления – декларации, а издадените заповеди за отпускане на помощта са 25 912 и се отнасят за 26 492 деца. Няма издадени заповеди за отпускане на помощта в натура, а заповедите за отказ са 1 362.

Помощта се отпуска без условия за доход за деца с трайни увреждания, сираци и деца, настанени в приемни семейства и в семейства на роднини и близки по реда на Закона за закрила на детето.

Заявлението за отпускане на помощта се подава в съответната дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на заявителя. Към него се прилага удостоверение за брутните доходи на семейството за предходните 12 месеца преди подава на заявлението, както и удостоверение от съответното учебно заведение, че детето е записано в първи клас на държавно или общинско училище.
От тази година изплащането на еднократната помощ за ученици, записани в първи клас се извършва на два пъти: половината от помощта се изплаща или предоставя след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а другата половина се изплаща или предоставя в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да учи.

 Родителите трябва да върнат помощта, ако детето не постъпи в училище, освен ако няма здравословни причини за това, както и ако в рамките на един месец от учебната година има допуснати отсъствия от 5 учебни часа, за които няма уважителни причини.През миналата учебна 2018/2019 година еднократна целева помощ получиха семействата на 35 550 първокласника./pariteni.bg

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!