BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Историята на най-ценната и мистериозна находка със загадъчен надпис открита в Перник

Регионалният исторически музей в Перник ни припомня историята на най-ценната и мистериозна находка открита някога в пернишко. Откъде се е появил странният меч и какво пише на него? Разказва археологът Василка Паунова:

Първите археологически проучвания на хълма Кракра започват през 1926 г. Тогава все още местните жители на с. Перник го наричали „Градо“, защото от поколение на поколение се носело предание за съществуването в стари времена, на това място, на славен средновековен град. Иманяри копаели на билото и по склоновете на хълма с надеждата да открият безценно имане. През 1920 г. местен жител от мах. „Варош“ пробвал късмета си в каменните разсипи по хълма и попаднал на дялани камъни, железен корозирал меч с дължина 0,95 м и глинени съдове. Година по-късно предложил за откупка оръжието в Народния археологически музей в София, което било оценено на 100 лв. Съдовете били предадени в Минната дирекция.
Мечът и други ценни „случайни находки“ от „Градо“ били повод шест години по-късно да започнат разкопките в стария град.

При реставрацията на железния меч се установило, че под корозията на метала е скрит от погледа латински надпис, гравиран между два кръста. Той е врязан в горната част на улея (жлеба) в лезвието. Буквите са 24 и са инкрустирани със сребро:
┼ IHININIhVILPIDHINIhVILPN┼

Минават десетилетия и сякаш това оръжие е забравено във фондовете на музея. През 80-те години на 20 век то привлича вниманието на един изследовател и той достига до извода, че буквите са съкращения на думи и предлага следния прочит:
„Исус. В името на Исус, Исус непорочния. Слава на Отца, Исуса господа Христа. В името на Исуса непорочния. Слава на нашия Отец.” Датира го в 12 век.
През 2004 г. мечът отново заинтригува учени от международен екип. Те смятат, че формата и размерите му са доказателство, че е изкован векове по-рано – най-вероятно през 8 век. Разчитат надписа по следния начин:
“Аз вътре не времето чакам, аз самият времето съм”.

Учените предполагат, че мечът е бил поръчан за военачалник в кралския двор на лангобардите. По неведоми пътища той е попаднал в Перник или като трофей, или като като дипломатически дар. Остава загадка историята му през вековете и преминаването му от един собственик в друг. Не се знае дали е останал затрупан в сипеите на хълма след битка или е бил поставен като гробен дар до последния му собственик. За съжаление съдовете, които са били открити заедно с него и биха могли да разрешат спора за датировката на меча, са изчезнали.
Мечът със загадъчното и философско послание върху острието остава и до днес една от най-ценните и интригуващи находки от хълма Кракра.

Текст: Василка Паунова

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!