BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Перник при Беновска: Целият град е строителна площадка, до края на месеца приключваме

Кметът на Перник Станислав Владимиров гостува отново в предаването „Беновска пита“ по Канал 3, видя ZaPernik.com. Ето какво каза Кмет на 2020 година Станислав Владимиров за едногодишното си управление на Перник, за трусовете в БСП и за предизвикателствата, пред които сме изправени. Основни акценти:

  • Доста бурни години в личен и професионален план. Миналата година ми се роди син, станах кмет, влязохме във водна криза, тъкмо започнахме да я решаваме, влязохме в друга криза. Много динамична година, с много проблеми и трудности, предизвикателства, много емоции. Надявам се всичко да завърши добре.

  • Целият град е строителна площадка, разкопан…но това са наложителни ремонти, защото голяма част от подземната ни инфраструктура не е реновирана откакто е положена в земята. Това са 60-70 години. Колкото и качествени материали да са вложени, няма как да не се амортизират за такъв период.
    Когато трябваше да се решават водните проблеми с правителството, твърдо поставих на масата този проблем – за подмяна на водната мрежа на града. Язовирът ще се напълни в един момент, но той пак ще изтече неминуемо по старата ни амортизирана мрежа.

  • Вече сме на финала. За толкова кратко време се подмениха близо 60 километра водопровод. Остават много малко, вече започнаха възстановителните работи на асфалтовото покритие. Така, че до края на месеца ще приключи всичко с тези 60 километра.
  • Догодина общината има желание да отдели собствени средства за подмяна на критична инфраструктура – както водопровод, така и канализация. Още смятаме колко ще ни струва, имаме да връщаме и стари заеми в началото на следващата година. Идеята е ако можем да изтеглим нисколихвен дългоскрочен крадит, за да може този финансов вакуум, който ще се получи с връщането на стария кредит да не попречи на всички планове, които имаме за града.

  • Прогнозите след подмяна на водопроводната мрежа е да отидем на 50 процента загуби. ВиК дружестовто казва, че цифрите са доста по-оптимистични, казват, че сме слезли с около 40-45 процента загуби. Тези параметри са действително много добри, язовир „Студена“ е пълен, вече не се изпразва с темпото, което се е изпразвал досега, точно заради тези течове и аварии по улиците на нашия град. Ако продължим с това темпо, Перник ще бъде пример за добра подземна инфраструктура. 

  • В кризата с водата нямаше място за партийно его и политически емоции – когато трябва да решаваш проблемите на хората бързо. Съвсем нормално е в такъв момент да търся диалог с изпълнителната власт на държавата. С кой да търся? С румънското или сръбското правителство ли? Нормално е с българското. Срещнах разбиране с премиера, направихме добър диалог във времето, продължаваме да се чуваме. Той се интересува какво се случва в Перник, как вървят ремонтите, какви проблеми има в града. И за в бъдеще каквото съм го помолил, той е поел ангажмент, че в рамките на възможностите на бюджета, ще се случи.

 – Притеснен съм от това, което се случва в БСП. Трябва да сме наивни ако мислим, че с общи приказки и кухи фрази, ще обърнем политическите настроения в страната. „Позитано“ се откъсва все повече от хората. Вече има все по-малко сблъсък на идеи.- Наскоро питах партийния съвет в Перник откога не са получавали средства и колко средства са получавали миналата година. Числото, което ми казаха е почти трагично. Те почти не получават субсидия, получават някакви епизодични преводи за някакви несъществени неща. Няма как при липсата на финансово спокойстиве ти да градиш партийни структури. Когато го няма идейния сблъсък, когато не предлагаме на хората нищо различно от това, което е в момента, когато нямаш организационна и финансова стабилност, трудно е да прогнозираш какъв ще е крайния резултат.

– Надявам се в следващите месеци преди изборите ние да не се занимаваме с вътрешно-партийни проблеми, да не търсим врага с партиен билет, да не заклеймяваме доскорошни наши партийни другари, защото това е грозно…хората ще дадат оценката за тези доскорошни другари, ако те решат да правят политически проект. Нека хората да оценяват, не ние. Това ни е големия проблем – цялата енергия партията хаби да заклеймява и изключва някой, така няма как хората да ни припознаят като алтернатива. Откровен съм, защото ме боли.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!