BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Медицинското обслужване по-рисково от летенето със самолет

lekar-medsestra

Mедицинското обслужване се оказва по-рисково, отколкото летенето със самолет и ядрените съоръжения, тъй като те имат по-високо ниво на безопасност. Това съобщи председателят на Българската асоциация за превенция на контрол на инфекциите доц. Росица Добревска по време на дискусия в Световния ден за безопасност на пациента, който се отбелязва за първи път.

Докато вероятността пътниците да пострадат при самолетна катастрофа е 1:1 милион, то шансът пациентът да бъде увреден по време на някакво медицинско обслужване е 1:300, допълни доц. Добревска.

Винаги има риск от неблагополучие по време на лечението, но целта е той да бъде намален до санитарния минимум, каза пък д-р Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България.

По данни на организацията годишно по света се случват над 134 млн. инцидента в болниците. В резултат смъртните случаи са около 2,6 милиона. 10% от пациентите в Европа се оказва, че са получили увреждане в някаква степен по време на лечението. Те се отнасят до усложнения след операция грешки при предписването и съчетаването на лекарства, вътреболнични инфекции или грешка на лекар или на медицинския персонал.

Участниците в дискусията отчетоха като негативен факта, че у нас няма електронни регистри, статистика за вътрешноболнични инфекции, медицински грешки и други неблагополучия по време на лечението на пациентите. Това оказва негативно отношение и към здравната система. Като минуси в нея бяха посочени още недостатъчната комуникация между лекаря и болния, икономическата обвързаност на лечението, недостатъчния медицински персонал и претоварването му с работа, което пречи на обслужването на пациентите.

Преди човек да постъпи в болница е добре да знае какво е качеството на отделните болници, за да може да избере информирано къде да се лекува. Такава информация обаче липсва, каза д-р Кацаров. Той даде пример, че у нас няма откъде да се разбере какъв е процентът на вътреболничните инфекции, на повторните непланирани хоспитализации и на повторните непланирани операции, както и броят на настъпилите усложнения след хирургична интервенция.

В същото време медицинските грешки са идентифицирани като третата причина за смърт в САЩ след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания с над 250 хил. случая годишно. По думите на д-р Кацаров тази информация у нас се крие заради страх от наказания и глоби.

Препоръките на СЗО в това отношение са да бъдат изградени системи за докладване на нежелани събития, като чрез тях се работи за тяхното предотвратяване./monitor.bg

 

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!