BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Областният управител инспектира ремонтно-възстановителните дейности на моста преди град Трън  

dsc_0946
Стартира втората част на ремонтно-възстановителните дейности на мостовото съоръжение в местността „Секирица” на входната артерия на град Трън. Областният управител Ирена Соколова, заедно с директора на областното пътно управление /ОПУ/ Петър Басмаджиев, експерти, строителят на обекта и строителният надзор, бяха на място.

Припомняме, че процедурата беше временно спряна, за да бъдат издадени всички документи, тъй като режимът на възстановяване в предишните месеци беше в авариен порядък.
dsc_0949
След като беше издадено строителното разрешително и избран изпълнител, от днес в рамките на 40 календарни дни ще бъде извършено възстановяване на трасето с дейности на стойност 160 809, 63 лв. без ДДС. Те включват полагане на асфалтова настилка, разширение, укрепване и изграждане на нови обезопасителни конструктивни елементи.

Републикански път II-63 е единственият, свързващ област Перник с крайната точка – ГКПП „Стрезимировци” и Република Сърбия. През него преминават и тежкотоварни автомобили от и за граничния пункт.
dsc_0948
„Със стартирането на дейностите днес, в рамките на 40 дни ще имаме обновено, разширено и въведено в експлоатация съоръжение. За целта е подписан договор с ДЗЗД „ЗМБГ Констракшън” за изготвяне на проект за изграждане на временно трасе с тръбен водосток през р. Ябланица от страна на вток на съществуващия мост, съгласуван с Басейнова дирекция „Дунавски район”. Временното трасе, което беше изградено не може да издържи особено високи натоварвания продължително време. Трафикът се провежда еднопосочно, регулиран съгласно временна организация  на движението. Проектът на основното съоръжение е за ремонт и при него са взети предвид изискванията за безопасност на пътните превозни средства и влагането на ограничителни системи по БДС – EN 13-17. Направени са уширенията в кривите при ремонта, каквото е изискването на Наредбата за проектиране на пътищата в Република България. Направена е проверка и за земетръс, защото районът е с висока сеизмичност и ремонтираното съоръжение трябва да отговаря на тези изисквания.”, заяви Ирена Соколова.
1571655107289_dsc_0972
Инж. Ясен Ишев, част от Строителния надзор уточни, че мостът е строен преди 80 години и е изграден да издържа различни натоварвания. По думите му проектът се изпълнява от една от най-добрите проектантски фирми у нас, като са взети всички мерки съоръжението да отговаря на съвременните изисквания на нормативната база. За да се запази старата конструкция, защото всичко е изградено върху нея, тя е торкретирана.
dsc_0961
Припомняме, че преди две години, на 8 ноември 2017 г. гондола със сръбска регистрация, преминавайки по трасето, и вследствие на хлъзгава настилка, претърпя ПТП и разруши частично мантинелите, които са от каменна зидария.

Мостът над река Ябланица е строен през 1933 г. Разрушените му парипети не позволиха през него да се осъществява движение в двете посоки и да бъде изграден съществуващия обходен маршрут. На място контрол осъществяваше постоянен пост на гранично-пропускателен патрул.
dsc_0987
През месец юни 2018 г. стартира Междуведомствена комисия от специалисти, която се произнесе с акт, въз основа на който се извършиха неотложни ремонтни дейности в спешен и авариен порядък до определен етап.

След това бяха издадени строителното разрешение и всички необходими документални реквизити за продължаване на строителството.

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!