BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Поредно признание за най-успешната пернишка писателка Здравка Евтимова

Най-успешната пернишка писателка Здравка Евтимова бе удостоена с Националната награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура.

Това беше обявено по време на тържествената церемония по връчването на Националната награда, състояла се в двора на къщата музей „Христо Г. Данов” в Пловдив днес. Признанието ще бъде връчено на отделна церемония в София, заради невъзможност на писателката да присъства на събитието, съобщава offnews.

Здравка Евтимова е авторът, който пише на пет езика – български, английски, френски, немски и руски, а нейните произведения са издавани в над тридесет страни по света. Тя живее и работи като учител в Перник, но нейни разкази са в учебните програми на Дания и САЩ. В България има публикувани над 90 разказа в различни сборници и книги. Здравка Евтимова е сред авторите на OFFNews.

Произведенията й печелят признания на световни конкурси като „Утопия 2005“ в град Нант, Франция, и на радио BBC, Лондон. Носител е на редица български и международни награди. Освен писател Здравка Евтимова е и преводач, превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, на произведения на български писатели на английски език. Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд. Член е на българския ПЕН-клуб. Това е част от богатата творческа биография на Здравка Евтимова, представена от доц. д-р Венцислав Велев, съветник на министъра на културата.

Победителите в конкурса за Националната награда „Христо Г. Данов” бяха определени днес от жури, в което участват представители на организаторите – Министерство на културата и Община Пловдив, както и от специалисти в областта на книгоиздаването и литературата. Номинациите и тази година бяха определени в два кръга, като последното си заседание комисията проведе в дома музей „Христо Г. Данов“, непосредствено преди самата церемония.

Престижната награда се връчва в следните категории: „Българско издателство“, „Автор на българска художествена литература“, „Преводач на художествена литература“, „Автор в областта на хуманитаристиката“, „Автор на издание за деца“, „Художник или дизайн и оформление на книга“, „Представяне на българската книга“ и „Библиотечно дело“.

Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума.

Сред официалните гости на събитието бяха инж. Александър  Държиков, председател на ОбС – Пловдив, общински съветници, писатели, интелектуалци.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!