BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Преди 75 години пернишките рудничари започват една от най-масовите политически стачки у нас

896-504-miniori

Преди 75 години пернишките рудничари започват една от най-масовите политически стачки у нас.

Рано сутринта на 7-ми септември 1944 г. миньорите от рудник „Куциян“ приемат призива на ЦК на БКП за всеобщо въстание на миньорите в Перник и започват една от най-масовите политически стачки в България до този момент, припомнят от местната организация на БСП. Те спират работа и овладяват рудника. В помощ на работниците идват бойни групи, които прекъсват телефонните връзки с рудника, разоръжават охраната на лагера „Куциян“ и заедно с миньорите освобождават 800 души затворени там. Миньорите, повече от 3000, заедно с освободените от лагера, повеждат митинг към Минната дирекция с искане за смяна на правителството на Константин Муравиев. В местността „Хумни дол“ стачниците са пресрешнати от полицейски части и започва престрелка, в която са убити 6-ма стачници. За да се разпръсне стачката, от София, Радомир и Брезник са отклонени внушителни военни и полицейски сили, което улеснява провеждането на въстанието на 9-ти септември в София. В писмо, изпратено до Георги Димитров, свързано с тези събития, се казва: „Трябва с радост да подчертаем др. Димитров, че пернишките миньори, които ти пръв си учил в организация и стачна борба, не посрамиха своите традиции“.

Традициите в стачната борба, за които се говори в това писмо, са поставени със стачката на пернишките рудничари, обявена на 18 юни 1906, която продължава 35 дни. В първата масова стачка в България участват около 1000 работници. Стачниците издигат искания за 8-часов работен ден, за право на сдружаване на миньорите в синдикат, за увеличаване и редовно изплащане на надниците. Стачката завършва с победа на работниците. Сред ръководителите са Димитър Благоев, Георги Кирков и Георги Димитров, който се проявява особено активно. По – късно, на 1-ви юли 1919 г., отново под ръководството на Георги Димитров 7000 пернишки миньори прекратяват работа с искане за редовно изплащане на надниците, които тогава не са плащани няколко месеца. На следващия ден ръководството на мините подписва протокол, с който се задължава да изплати надниците за последните два месеца, да изплаща в бъдеще редовно надниците, да ги увеличи с 20%, да подобри храната, работното облекло и жилищните условия на работниците, да върне на работа уволнените и интернираните 150 работници и да им изплати определени обезщетения. Така стачката на 7-ми септември 1944 г. става третата масова пернишка стачка, на която миньорите издигат своите искания.

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!