BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проведе се общественото обсъждане за ремонт на Двореца на културата и за важни улици в Перник

При стриктно спазване на противоепидемичните мерки премина общественото обсъждане за поемане на инвестиционен кредит за пълна рехабилитация на ул. „Освобождение “ в кв. „Тева“, ул. “Отец Паисий” и ул. “Софийско шосе”, както и за ремонт на Двореца на културата, което се проведе в зала „Панорама“. Бе обсъдено и тегленето на оборотен кредит за покриване на просрочени задължения.

Зам.-кметът инж. Мирослав Стоицев представи пред присъстващите перничани намерението на Община Перник за тегленето на средствата и проектите, за които ще бъдат използвани.
„Трите големи проекта за ремонт на едни от най-натоварените пернишки улици са на стойност 5 580 680,57 лв. с ДДС. С тези средства предвиждаме да извършим подмяна на водопровода по ул. „Освобождение“ в кв. „Тева“ и след това трасето да бъде преасфалтирано напълно“, каза Стоицев.

Той добави, че по ул. „Отец Паисий“ също ще бъде положена нова асфалтова настилка. Зам.-кметът допълни, че средствата предвидени за ремонта на ул. „Софийско шосе“ ще бъдат ползвани за инженеринг за основен ремонт на водопровод и улична настилка, както и за изграждане на тротоари и дъждоприемна канализация по протежението на улицата. Мирослав Стоицев обясни, че изграждането на дъждовна канализация по улицата ще предотврати наводняването на автогарата и главен път I-6 при обилни дъждове. Такава канализация в момента се изгражда и по ул. „Брезник“.

„Финансовият механизъм, по който ще бъдат взети средствата, е най-изгодният и гъвкав нисколихвен инструмент. Община Перник за първи път ще кандидатства по този инструмент, от който се възползват много от големите общини в страната“, коментира още Мирослав Стоицев.

Зам.-кметът представи и намерението на Община Перник да ремонтира сградата на Двореца на културата в изпълнение на одобрената инвестиционна програма. Той обяви, че проектът включва пълен ремонт на покрива, смяна на дограма, смяна на водопровод и изграждане на вентилация, енергийна ефективност на цялата сграда, обновяване и освежаване на фасадата и елементи от нея, без да се нарушава досегашният й вид, закупуване на оборудване и други. Инж. Стоицев добави, че тази знакова за Перник сграда трябва да бъде обновена, но това ще се случи при стриктно спазване на всички правила.

„Разполагаме със 795 896,72 лв. безвъзмездна финансова помощ, но за да се направи качествен и надежден ремонт на емблематичната за града сграда, са необходими допълнителни средства, поради което Община Перник възнамерява да се възползва от възможностите на финансовия механизъм и да изтегли нисколихвен кредит в размер до 1 500 000,00 лв“, обясни пред присъстващите зам.-кметът. Той добави, че използването на финансовия инструмент чрез поемане на задължение е нужно в изпълнение на Насоките за кандидатстване по процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020”.

„Това означава, че Община Перник като конкретен бенефициент трябва да използва съвместна подкрепа чрез финансов инструмент и безвъзмездна финансова помощ“, обясни той.

Началникът на отдел ЕНОП Иван Искренов представи проекта за обновяване на сградата на Двореца на културата.

„Целта ни е да обновим сградата, но и да запазим уникалността й. Дворецът на културата трябва да бъде не просто ремонтиран, а и да отговаря на съвременните технологични изисквания. Това също е заложено в проекта“, коментира той.

Директорът на Общинския комплекс Дворец на културата Петьо Фетфов заяви, че ремонтът е не просто нужен, а наложителен.

„Дълги години поставяме въпроса за ремонта на сградата на дневен ред, но на два пъти реновирането се отлага, а сградата вече става опасна“, подчерта Фетфов.

Гражданите, които присъстваха на обсъждането, дадоха своите препоръки и изразиха надежда, че след края на работата Перник ще има обновена и модерна културна институция.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!