BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата поиска проверка за случая с изтеклото шламохранилище в Перник

Окръжна прокуратура – Перник се самосезира, в изпълнение на конституционните правомощия на прокуратурата за упражняване на надзор и законност, с цел изясняване на фактическата обстановка във връзка с аварията в шламохранилището на Топлофикация – Перник ЕАД.

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министъра на околната среда и водите Емил Димитров и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, да се създаде незабавна организация за извършване на спешна проверка, въз основа на акта на Окръжна прокуратура – Перник. Действията на прокуратурите са свързани с пропуска на вода от дигата на шламохранилището на топлофикационното дружество в Перник на 07.05.2020г., след което се стигна до евакуация на живущите в района.

Проверката трябва да установи причините за аварията, допуснато ли е нарушаване на правилата за експлоатация на съоръжението и на извършените строителни дейности и да предприеме действие по санкциониране на виновните лица. Прокуратурата изисква от компетентните органи да вземат и незабавни мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях с цел опазване на околната среда и гарантиране на нормален безопасен живот на хората.

Доклад с резултатите от извършената проверка следва да бъдат изпратени на ВАП и  на Окръжна прокуратура- Перник в най-кратък срок.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!