BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Публично обсъждане: Община Перник иска да изтегли кредит за обновяване на Двореца на културата

Снимка: zapernik.com

Публично обсъждане ще се проведе в Перник на 14.11.2020г. /събота/ от 11:00ч. в Зала „Панорама“. Целта е да бъде изтеглен дълг на стойност до милион и половина за изпълнение на проект за обновяване на емблематичната за Перник сграда на Двореца на културата. 

„Това е най-изгодния и нисколихвен финансов инструмент, той е гъвкав и се връща лесно на кратки вноски. Община Перник за първи път ще се възползва от този инструмент, от който се възползват много от големите общини в страта“, казаха за ZaPernik.com от общинската администрация.

Ето пълният текст на поканата за публично обсъждане, публикувана от Община Перник: 

На основание чл.15, ал.1 във връзка с чл.4, ал.1 от Закона за общинския дълг и чл.3 от Наредба за провеждане на обществено обсъждане за поемане на общински дълг, Кмета на Община Перник кани местната общност, всички обществени организации и юридически лица на територията на Община Перник да участват в  публично обсъждане за намерение за поемане на дългосрочен общински дълг от Община Перник, финансиран по реда на чл.19а от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове „ за  реализиране на Проект „Обновяване на сградата на Дворец на културата, гр.Перник“

1.Предназначение на дълга: осигуряване на финансови средства за реализиране на Проект „Обновяване на сградата на Дворец на културата, гр.Перник“  по приоритетна ОС 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020.

2.Стойност – до 1 500 000,00лв.

3.Начин на финансиране на проекта  – комбинирана подкрепа – безвъзмездна финансова помощ и дългосрочен дълг, поет с договор за общински заем.

4.Начин на обезпечаване – залог на настоящи и бъдещи приходи, постъпващи по бюджетната сметка на Община Перник и финансово обезпечение, учредено по реда на Закона за договорите за финансово обезпечение по сметка на Община Перник в ОББ АД.

5.Индикативен срок на кредита – до 240 месеца.

6.Срок на усвояване и гратисен период– до 36 месеца

7.Условия за погасяване:

– краен срок за погасяване – до 240 месеца от подписване на договора за кредит, с включен тригодишен гратисен период. Погасяването се извършва на равни месечни вноски с възможност за предсрочно погасяване.

– такса за предсрочно погасяване:

До 12.2023 г.:

  • при предсрочно погасяване, извършено със собствени средства на крайния получател, таксата е в размер до 1,5 %.
  • при предсрочно погасяване със средства, различни от собствените, таксата е в размер до 5,0%.

След 12.2023 г. – 0%

– източници за погасяване – собствени средства на Община Перник и от приходите, генерирани по проекта

7.Лихвен процент, такси, комисионни и други:

Осреднен лихвен процент – Референтен лихвен процент на ОББ АД за бизнес клиенти + 1,5% на годишна база

Наказателна надбавка при просрочие на плащанията по главницата на кредита – сумата от годишния лихвен процент по финансирането плюс надбавка за просрочие в размер на 5% на годишна база

Такса за разглеждане – няма

Такса ангажимент /прилага се само по отношение на 41% от размера на кредита/ – 0,5% на годишна база върху неусвоената част от финансирането, до изтичане на срока на усвояване.

Такса управление – начислява се върху 41% от размера на кредита – до неговото усвояване и върху остатъчната главница след усвояването на кредита – 0,5% на годишна база

Дата, място и час на провеждане на общественото обсъждане – 14.11.2020г. /събота/ от 11:00ч. в Зала „Панорама“

КМЕТ НА ОБЩИНА ПЕРНИК:

/Станислав Владимиров/

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!