BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Само 20 населени места в област Перник ще избират пряко кмет на местния вот

dsc_0728
Само 20 населени места в област Перник ще избират пряко своите кметове на предстоящите местни избори на 27 октомври 2019 г. Селищата са с 26 по-малко в сравнение с преди 4 години. На предишния вот, през 2015 г., 46 населени места отговаряха на условията на чл. 16 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България за създаване на кметство. /б.р. чл. 16. Условията за създаване на кметство са: наличие на население над 350 души общо в населените места, образуващи кметството; възможност за изпълнение на предоставени от общината функции/. Това стана ясно на работната среща, организирана и проведена от областния управител Ирена Соколова 10 дни преди старта на изборната кампания за Местни избори 2019. Целта на заседанието бе да се разбере степента на организационно-техническата подготвеност във връзка с провеждането на вота в регион Перник и създадената междуведомствена координация. Участие в него взеха председателите на Общинските избирателни комисии по места, действащи кметове на общините Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци, както и кметове на кметства и населени места от областта.
dsc_0743
Броят на мандатите в общинските съвети в региона ще се определя съгласно чл. 19 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, както и решение №944-МИ/03.09.2019 г. на ЦИК. Мандатното разпределение е както следва: Община Перник – 37 мандата, Община Радомир – 17 мандата, Община Брезник – 13 мандата, Община Трън – 11 мандата, Община Земен – 11 мандата, Община Ковачевци –  11 мандата.
dsc_0809
В хода на срещата бяха разгледани сроковете съгласно Изборния кодекс и Хронограмата, приета с Решение № 560-МИ от 22 юли 2019 г. на Централната избирателна комисия. Коментирани бяха образуваните избирателните секции, както и местата за обявяване на избирателните списъци на територията на всяка община; готовността за материално-техническото обезпечаване на ОИК по места; броят на населените места, които отговарят на условията на чл. 16 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България за създаване на кметство, мандатното разпределение на общинските съвети в региона.
Спазени са сроковете за публикуване и обявяване на предварителните избирателни списъци, включително част I, както и датата, часът и мястото за провеждане на консултации за съставите на секционните избирателни комисии.
dsc_0796
dsc_0766
dsc_0800 dsc_0743 dsc_0741 dsc_0737 dsc_0736

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!