BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стартираха теренни проучвания по проект на ЧЕЗ Разпределение за защита живота на птиците

Обхождат се електропроводи в специално защитени зони

Стартираха теренни проучвания по проект на ЧЕЗ Разпределение за опазване на живота на птиците, уязвими при досег с електропроводите. Обходите и анализите са основна част от инициативата и се провеждат за трета поредна година. Те ще позволят на партньорите по проекта ЧЕЗ Разпределение България и Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ да получат допълнително информация  за рисковите за птиците въздушни електропроводни мрежи в Западна България. 

Тази година е последна от полевите проучвания и обект на изследване са опасните  за птиците електропроводи в специално защитени зони в района на Рупите, Мелнишките пирамиди, р. Места, Западна Стара планина и Средна гора.

Често в природата птиците стават жертва на електричеството при кацане на стълб или при директен сблъсък с електропроводите. До края на ноември експерти ще обхождат ежемесечно рискови за птиците електроенергийни съоръжения, предварително определени в специален анализ, изготвен от ГИС експерти на ЧЕЗ Разпределение и БДЗП. Зоните на конфликт  между птиците и електроразпределителната мрежа се обезопасяват поетапно в рамките на проекта.

Паралелно с полевите проучвания стартират и дейностите по изследване на влиянието  на проекта върху целеви видове птици и проектните места.  Полевите експерти ще обхождат вече обезопасени в предходни етапи на инициативата електропроводи на територията на Врачански Балкан, Беленски острови, Свищовско-Беленска низина и Никополското плато. 

Проектът „Опзване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“ е съфинансиран от програма Life на Европейския съюз. Изпълнението му е естествено продължение на дългосрочната политика на ЧЕЗ Разпределение България и БДЗП за опазването на биологичното разнообразие – защита живота на птиците и осигуряване на възможност за безопасно гнездене. Времетраенето му е 63 месеца и ще продължи до декември 2022 г.  

Някои са по-напред: Абонирайте се за новините на „За Перник“ в Telegram.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!