BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стартира ловният сезон – областният управител с уточняваща информация

Irena Sokolova
Във връзка с откриването на ловния сезон за дива свиня утре министърът на земеделието, храните и горите, издаде заповед и указания към нея за прилагане на мерки за биосигурност в ловностопанските територии, попадащи в и извън инфектираните зони с установена африканска сума по свинете /АЧС/, информира областният управител Ирена Соколова.
Забранената зона от 200 кв. км се намалява на 3 кв. км. Съгласно новите указания се намалява и срокът за забраната – от 60 на 30 дни. След изтичането на първия месец се допуска индивидуален лов, лов с капани и лов без кучета, а след изтичането на втория месец – и групов лов с кучета.
Определя се инфектирана зона от 200 кв. км около установен случай на диво прасе с АЧС. В нея попадат забранената площ от 3 кв. км, както и други две санитарни зони. В първата санитарна зона от 25 кв. км се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Във втората санитарна зона от 172 кв. км. се разрешават всички видове лов на дива свиня.
Документите са изготвени и утвърдени по предложение на компетентния орган – Българска агенция по безопасност на храните и след консултация с Центъра за оценка на риска по хранителната верига, научни среди, организации на свиневъдите и национални ловни сдружения.
Независимо, че на много места популацията е засегната от вируса на АЧС, усилията за справяне с болестта при питомните свине позволяват да отпаднат част от ограниченията по отношение на достъпа и ловуването в инфектираните зони. Над 60 пъти се намалява площта на територията, в която ще важи забрана за извършване на всякакви дейности, в това число и лов, след установен случай на АЧС.
В документа са посочени и мерките за биосигурност, които ловните дружинки трябва да спазват. Задължително ловците трябва да обработят с дезинфектант използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.
Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на БАБХ. Изследването за трихинелоза остава, както досега, за сметка на ловците. До излизане на резултатите от пробите, отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения, а намерените трупове да се загробят.

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!