BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тротинетките ще се третират като велосипедите

сн. БНТ
сн. БНТ

Тротинетките ще се третират като велосипедите. Това заяви в сутрешния блок на bTV председателят на Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“ Малина Крумова.

Така тротинетките ще могат да се движат по велоалеите и в зоните с ограничено движение до 50 км/ч. Крумова утони, че в случаите на нарушения се предвиждат санкации както при велосипедите, като актове могат да се издават и по ЕГН и не е задължително нарушителят да има книжка. Изискването е тротинетките да се движат най-вдясно на пътното платно.

Лицата от 14 до 16 години ще могат да използват тротинетките само по велоалеите, а лицата над 16 години ще могат да се движат и по пътищата с ограничение до 50 км/ч. Разрешената скорост ще бъде до 25км/ч, но все още не е изяснено как ще се осъществява контролът за това.

Друго изискване е да има светлоотразителни елементи върху облеклото и раницата на човека, който използва тротинетка за придвижване.

„Каската на този етап е задължителна, въпреки че срещаме отпор от ползвателите“, посочи тя.

На въпрос трябва ли да бъдат регистрирани тротинетките, Крумова допълни, че на този етап това се смята за административна тежест и не се изисква./monitor.bg

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!