BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Уникално производство на мебелни плоскости и стъкло от текстил отварят в Перник

Демонстрационен център за оползотворяване на текстилни отпадъци чрез производство на плочи от дървесни и текстилни частици ще бъде изграден в Перник, съобщи на БТА инвеститорът Евгения Андреевска.

Тя е изобретила технология за деструктуриране на остатъци от памук, вълна, лен и вискоза, чиито влакна частично заместват дървесните в мебелните плоскости. Експерименти доказали, че стандартът на плочите се запазва, когато в тях се влага 5-10 процента деструктуриран текстилен отпадък. Проектирана е поточна линия за производство на плочи от дървесни и текстилни частици. Съоръжението осигурява оползотворяване на отпадъците от текстил чрез влагането им в интериорни мебелни плоскости.

Планира се производството да започне след година. То ще бъде ситуирано в пернишкия квартал „Сини вир“. Ръководено от Андреевска дружество е защитило пред българското и европейско патентни ведомства три полезни модела за производство на плочи от дървесни и текстилни частици, на строителни плоскости и на стъклени плочи.

Досега не са прилагани технологии за повторно използване на деструктурирани текстилни отпадъци в производството на мебелни и интериорни плоскости, нито на отпадъка от плоско стъкло в екстериорна и интериорна настилка, коментира Андреевска.

У нас средногодишно се генерират около 166 000 т текстилни отпадъци от бита и приблизително 10 000 т от шивашки и текстилни предприятия.

Евгения Андреевска е еколог. Работи над 25 години в областта на опазването на околната среда и управлението на отпадъците.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!