BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хаос с 1/4 от стволовите клетки на БГ бебетата

сн. monitor.bg
сн. monitor.bg

Хаос с с една четвърт от стволовите клетки на българските бебета изправи на нокти родителите им.

Става въпрос за забавени сертификати за състоянието на замразения материал, който може да се използва от самото дете или от негови роднини за трансплантации при тежки диагнози. Забавянето е от страна на една от банките – Crio Save, която вече не е швейцарска, а е с нов собственик в Холандия и е преместила лабораторията си в Полша, установи проверка на „Монитор“.

Същевременно тъканната банка Криоцентър – България, която действа на територията на нашата страна, подаде искане до Изпълнителната агенция по медицински надзор (ИАМН) за закриване на дейността си в България на 8 август. Причините не са ни известни. Това обясни за „Монитор“ д-р Евелина Цветкова, директор на дирекция „Координация на трансплантациите и асистираната репродукция“ в агенцията. Тъй като има непълнота в подадените документи, процедурата по закриването още тече. На практика лицензът на центъра все още е в сила.

Тези обстоятелства станаха причина за безпокойството на българските клиенти, които плащат около 5000 лева годишна такса за съхраняването на клетките. На практика хората не са наясно какво ще се случи с материала, взет от децата им, става ясно от споделяния в социалните мрежи.

11 са чуждестранните банки, които събират стволови клетки у нас. Клиентите им са общо 20 980, като в Crio Save пробите от кръв и пъпна връв са 4533, тези от тъкан от пъпна връв са 3836. Донорите са общо 4538.

За дванадесет години, откакто тъканни банки събират материал в нашата страна, с нито една от пробите не е правена трансплантация нито у нас, нито в чужбина, показват данни на ИАМН.

За да даде отговор на хората, агенцията е изпратила запитвания по въпроса до здравното министерство в Полша и аналогичния орган по трансплантациите там, както и до компетентните органи в Швейцария и дружеството майка там. Към момента в отговор от Полша се обяснява, че центърът там има лиценз и на неговата страница хората ще могат да разберат подробности по въпросите, които ги безпокоят. От там са заявили, че полската структура спазва всички европейски изисквания в сферата на криобанкирането. Отговорено е още, че забавянето на сертификатите, както и на резултатите от пробите на майките са в резултат на преструктурирането на фирмата.

Д-р Цветкова поясни, че ИАМН проверява тъканните банки поне веднъж на две години, както и по сигнали. Две жалби от клиенти са постъпили в последните години в здравната ДАНС, както още наричат популярно агенцията. И двете са били срещу Crio Save за липсващ сертификат. Проверките на ИАМН обаче са установили, че става въпрос за забавяне на издаването им. Затова тя не е съставила актове за нарушения./monitor.bg

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!