BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Цял град в България ще бъде тестван с антигенни тестове за коронавируса

Цял град в България ще бъде тестван с антигенни тестове за коронавируса, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Целта е да се направи „моментна снимка“, която да бъде сравнена с 14-дневната заболеваемост, която се следи. В момента тя е 658 на 100 хил. души, което ни задържа на 13 място в ЕС.
Кой да бъде този град обаче, още не е решено.

Предстои обявяване на поръчка за 1 млн. антигенни тестове, до момента са поръчани 70 хил. Закупените от държавата ще бъдат разпределени на РЗИ-та и ще се извършват безплатно.

Ангелов каза, че европейската препоръка е след положителен антигенен тест да се прави PCR.

Шефът на „Пирогов“ Асен Балтов заяви, че много граждани не правят това, за да не бъдат карантинирани и продължават да сеят заразата, което натоварва допълнително системата.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че в момента са хоспитализирани 2026 души в София, като 238 са хората на интензивно лечение.

В общинските ДКЦ-та има вече 9 Covid кабинета, като ще станат 11 до утре.

За пет дни през тях са преминали близо 1600 души. С антигенни тестове са тествани 1528, положителните са 453 или 29%.

Източник: Dnes.bg

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!