BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шефът на ВиК Перник: Язовир Студена е пълен за година напред, дори и капка дъжд да не падне

Изтече 6-месечният срок, през който кабинетът разреши Перник да ползва вода от София през специално построения за целта нов водопровод. Ще продължат ли перничани да ползват вода от язовир Бели Искър и как в миньорския град се справят с незаконното отклоняване на вода?

Три месеца перничани ползваха редовно вода от язовир Бели Искър през новия водопровод, което им помогна да се преборят с водната криза. Сега в язовир Студена има достатъчно вода – близо 21 000 куб.м, при капацитет 25 000.

-Какво ще стане с новия водопровод

Борислав Иванов, управител на ВиК-Перник: Засега в следващите месеци и дори година не планираме да го използваме, защото язовир Студена е пълен достатъчно, има вода за година напред, дори и капка дъжд да не падне. Така че на този етап не планираме да го ползваме, но при необходимост ще го ползваме, за да управляваме правилно водния ресурс в Студена.

За да ползват новия водопровод и в бъдеще, от ВиК-Перник са готови с документите, но да получат разрешително, трябва да платят около 300 000 лева задължения за доставената им до момента вода.

Водното дружество е решено да се справи и с незаконното отклоняване на вода в общината, за което екоминистър Емил Димитров предупреди.

Борислав Иванов, управител на ВиК-Перник: В квартал „Кало“, в село Рударци, има незаконно отклонение. Два пъти сме го спирали през тази година с пломби. И двата пъти след това пломбите бяха махани и отново се пускаше водата.

От следващата седмица водата за квартал „Кало“ ще преминава през пречиствателната станция, като ще се поставят водомери на всички потребители, които да я заплащат.

Иначе в Перник тече подмяна на старата водопреносна мрежа. До момента 80% от предвидените ремонтни дейности са изпълнени. В резултат загубите на вода заради течове са намалели от 75% на 25%.

Източник: БНТ

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!