BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

42 пожара през миналия отоплителен сезон в региона с една жертва

сн. Starozagorci.com
сн. Starozagorci.com

42 пожара възникнаха през миналия отоплителен сезон в региона за времето от 01.10.2018 г. до 01.04.2019 г. Загина една жена, съобщиха от ОД МВР в Перник.

От дирекцията акцентираха на причините,  които могат да бъдат свързани с есенно-зимния отоплителен сезон. Пожарите са пламнали заради неправилна експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди и строителна неизправност – необезопасен комини. Те са били в жилищни сгради. Вследствие на тези пожари има 1 загинала жена на 62 г. (от отоплителен уред на твърдо гориво) и много материални щети. Изводът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Перник е, че най-уязвимите групи от населението са възрастните хора, особено тези над 70 години, трудноподвижни и самотноживеещи, както и малките деца.

За предотвратяване на риска от възникване на пожари, запазване живота и здравето на хората и имущество, от пожарната препоръчват:

Не претоварвайте електрическата инсталация и използвайте само стандартни електрически предпазители !

Не оставяйте без надзор отоплителни и нагревателни уреди, освен ако не са с автоматичен режим на работа !

Проверете комините за пукнатини и паднала мазилка, своевременно ги възстановете и почистете от сажди !

Не разпалвайте печки на твърдо гориво с бензин, нафта и други запалими течности !

Монтирайте си датчик за ранно известяване на пожар !

Осигурете си пожарогасител за първоначално гасене на пожар !

Посещавайте периодично през отоплителния сезон възрастните роднини, близки или съседи, които са трудноподвижни и самотноживеещи, като „хвърляте по един поглед“ и на отоплителните уреди, с които хората се топлят и им обърнете внимание на елементарните правила за пожарна безопасност !

При пожар незабавно се обадете на телефон 112.

Ако пожарът е в електрически уред, изключете електрическото захранване от таблото и гасете с подръчни средства. Когато гасенето е невъзможно и има риск за живота ви, евакуирайте се по безопасен начин.

За правилното си поведение при пожари, бедствия и извънредни ситуации, населението може да се информира на страницата на ГДПБЗН в сайта на МВР (http://www.nspbzn.mvr.bg), информационния сайт (http://pojarna.com) и на страницата на ОДМВР-Перник в сайта на МВР.

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!