BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Боряна от ДПС, съпругът й и още 5 човека помпат рейтинг пред Нова тв пред съда заради изравняването на таксата смет за града и селата

Около осем човека се събраха тази сутрин, ръководени от амбициозната адвокатка кандидат-депутатка във времето Боряна Методиева от ДПС и съпругът й – кмета на село Кладница, за да протестират пред камерите на Нова тв във връзка с изравняването на таксата за битови отпадъци по селата с тази в града. Те са завели съдебно дело до Административния съд. Както знаете, общинската администрация на Перник поиска нечестната разлика между това хората да плащат данък смет да се изравни с тези от селата, които досега плащаха жълти стотинки, а изхвърляха повече боклук.

„От това увеличение ще пострадат хората от всички села и от град Батановци. Събрали сме подписи от над 4000 недоволни граждани. Увеличението е икономически необосновано, тъй като многократно искахме от Община Перник да представи колко са разходите по сметосъбирането в селата. Такава информация не ни е предоставяна. Не може да твърдиш, че има дефицит на разходите и че се налага увеличение, но не представяш какви са разходите”, смята адвокатът по делото Боряна Методиева.

„Преди увеличението разликата в таксата за идентични имоти беше 11 пъти. Ако можете да ми посочите услуга в страната, която да струва 20 лв., ще съм много благодарен. Дебатът да плащаме или да не плащаме е фалшив. Истинският дебат, който трябва да се води, е какви услуги имаме и как искаме те да се случват”, заяви зам.-кметът Стефан Кръстев.

Той допълни, че е нужно да бъде повишено качеството на услугата, да бъде спряно нерегламентираното изхвърляне на боклук в населените места.

Жителка от село Студена пък заяви, че досега качеството на сметосъбиране е било много зле, дори нямали кофи за боклук и трябва първо да се вдигне качеството, а после да се увеличават парите за услугата. Зам.кметът обаче каза, че няма как да накарат фирмите да си купят първо кофи и да изискваме качество, при положение, че не можем да им платим за тях.

Според кметът на село Кладница увеличението е драстично и икономически необосновано. Той каза, че досега хората са плащали по 20-30-40 лв. годишен данък смет, в зависимост от данъчната оценка на имота им, а сега имало случаи, в които такса смет стигала и до 700лв.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!