BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Внезапно почина Филип Седефчев, дни преди да стане почетен гражданин на Перник

Филип Седефчев

Филип Седефчев

Отиде си големият български художник Филип Седефчев. Творецът е починал в съня си още вчера, разбра ZaPernik.com.  Големият пернишки творец бе номиниран за почетен гражданин на Перник за тази година. За голямо съжаление обаче той ще получи почетното място в развитието на Перник посмъртно. Разбрахме, че отличието ще бъде дадено на близките на Седефчев.

Името на Филип Седефчев ще остане свързано с историята на Перник и емблемата на града ни Международният фестивал „Сурва“. В своя над половинвековен творчески път Филип Седефчев работеше върху цяла палитра от пластични изкуства – живопис, керамика, скулптура, гоблен, витраж, монументални изкуства, графичен и пространствен дизайн. Той остави стотици произведения, които са силно свързани с родните традиции, природата и българската идентичност. Сред тях и символът на фестивала „Сурва“.

Удивителна беше енергията, с която той твореше и пресъздаваше образи върху платната и скулптурите си. Компромисът със съвестта и убежденията му беше неприсъщ, а името му всяваше респект в колегите и почитателите на изкуството!

Филип Седефчев

Филип Седефчев

Филип Седефчев

Филип Седефчев

Филип Седефчев е роден на 25.09.1935г. в с. Садовик, Брезнишко. Родното му място е в сърцето на Граово – район със специфична традиция и самобитност. Пъстрите черги и носии, приказките и песните, маските на сурвакарите, овчарството и природните красоти трайно впечатляват бъдещият творец и предопределят естествено неговият път.

През 1955т. Филип Седефчев е приет в Националната художедтвена академия по параграфа „Изключителни дарования“. Още като студент се изявява като отличен живописец и рисувач. През 1961г. се дипломира със специалност „Живопис“ при проф. Ненко Балкански. От 1967г е член на Съюза на българските художници.

Филип Седефчев

Филип Седефчев

Филип Седефчев

Филип Седефчев

От края на 60-те години започва да работи върху цикъл от живописни и пластични творби, свързани с традициите на обичая Сурва и народната митология. Стилът му вече е по- декоративен, а образите носят силен символичен заряд. Цветовата гама се характеризира със замах и ярка образност.

В онези години обаче част от неговите художествени търсения често срещат неразбиране и дори са отхвърлени от някои изложби. Аргументът е, че не съответстват на наложения тогава в изкуството метод на социалистическия реализъм. Въпреки тези проблеми, Филип Седефчев продължава упорито своите търсения и постепенно създава свой разпознаваем декоративен стил, в който създава множество творби – стенопис, живопис, графичен дизайн, пластика от камък и дърво.

Филип Седефчев

Филип Седефчев

Филип Седефчев

Филип Седефчев

От 80-те години творчеството му еволюира към по-абстрактни изчистени форми. Със свой автентичен почерк създава създава живопис и пластика, характерни с визуален заряд. Стилът му е всеобхватен – творбите му за едновременно космополитни, но и дълбоко свързани с българската традиция.

Автор е на над 300 постера, запазени знаци, гербове. Реализира множество монументални творби в България и чужбина.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!