BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Истинско съкровище! УНИКАЛЕН стенопис в Земенския манастир показва Тайната вечеря, 100 години преди Леонардо Да Винчи

Снимка: Община Земен

В Страстната седмица с българската Тайна вечеря…

Българското Средновековно църковно изкуство има своя различен и уникален принос в библейската сцена с Тайната вечеря. И тя се намира в Земенския манастир. 

Библейското събитие е вдъхновило неизвестния майстор, изографисал Храма през XIV век. Земенският манастир дава своя принос по уникален начин в световното културно-историческо наследство.

Неизвестният предшественик на Леонардо Да Винчи от нашите земи е видял библейския сюжет по различен начин. На него Христос е изобразен два пъти, с два образа – единият Христос дава хляба, с другият – разлива виното.

„Двойния Христос“ не може да бъде видян никъде другаде. Този различен прочит прави стенописа изключително ценен. Той е и един от най-добре запазените в Земенския манастир, а реставрацията на Храма го е запечатала за поколенията.

Земенският манастир е едно от най-ценните бижута на Средновековието, не само у нас, а и в Европа. Обявеният за паметник, под закрилата на ЮНЕСКО Манастир, е един от малкото запазени Средновековни християнски паметници на вярата по нашите земи. Истинската му ценност е в това, че той, всъщност, никога не е бил разрушаван – сградите около него, манастирските пристройки, оградата – да, но самият манастир – никога. Днес го виждаме такъв, какъвто е сътворен през XI век и доизографисан през XIV век. Претърпял е само реставрация и консервация в края на 60-те години на миналия век.

Устоял на буйните превратности на времето, достолепен през вековете, днес той се радва на изключителен интерес от туристи, посетители и приятели на вековното българско богатство. Това е резултат и от усилената работа на Община Земен – една от най-малките в България и стремежа й да популяризира Манастира и района, да го превърне в предпочитана дестинация за културен и религиозен туризъм. Безспорно принос за това дава и инициативата „МАНАСТИРИТЕ НА КРАИЩЕ – НОВОТО СВЕТОГОРИЕ“, която стартира преди около 8 години и цели да популяризира културно-религиозното богатство на този край, да създаде маршрути и развива културен и поклоннически туризъм.

Именно тук, в квадратната църква с размери 9/9/9 се намират едни от най-ценните и неповторими стенописи, изобразяващи последните дни на Иисус Христос.

За историците не е тайна, че първите признаци на Ренесанса са именно по нашите земи. И Земенският манастир и Боянската църква са доказателство за това. Защото изписваните до тогава бледи и изпити светии по стенописите в цяла Европа, тук са заменени от живи, пълнокръвни и светли образи, а по стените са нарисувани и светски хора – извън канона. Нещо невиждано и недопустимо от църковната схоластика до тогава.

Обръщането към човека, възпяването му, култа към истинския и светъл образ стои в основата на ценностите на Възраждането и първите му стъпки са именно тук – в тези два храма на вярата от Средновековието по нашите земи.
Далеч от фокуса на османското владичество, скътан в лоното на хълмове и гори, Земенският манастир е оцелял по чудо и днес всички ние имаме това богатство през очите си.

Снимка: Община Земен

Но да се върнем на стенописа „Тайната вечеря“:

Той пресъздава последните дни на Иисус Христос и то по начин, който не се среща на друго място.

Това е стенопис всепризнат с уникалността си, защото никъде на друго място Исус Христос не е пресъздаден с две лица. Единият Христос раздава хляба, другият Христос разлива виното. В този дуализъм на образа се чете подчертаването на двете основи – хляба и виното, на насъщния и кръвта, на даровете на земята и човешкия ритъм.

Почти 100 години преди прочутата Тайна вечеря на Леонардо Да Винчи…

Източник: Община Земен

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!