BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Как ще се отрази Бюджет 2020-а на пенсиите

pari

Очакваното увеличение на парите в бюджета с 6,6%, при условие че се очаква над 3% инфлация, е знак, че няма да има осезаема промяна в стандарта на хората, които разчитат само на пенсия, съобщи директорът на Балканския институт по социална политика и бивш ресорен министър Иван Нейков пред БНР .

По думите му, ще има разминаване в гледните точки на създателите на бюджета и на потребителите на бюджета.

Според Нейков, в бюджета за догодина не се дава отговор на два важни въпроса – за натрупалото се напрежение по повод отварянето на ножицата между старите и новите пенсии и за тавана на пенсиите. 

Между хора с еднакъв принос към системата, които са се пенсионирали преди 10 години и тези сега, има разлика в пенсиите от над 200 лева, заяви Нейков.

„Този подход, който имаме – на еднакво увеличаване на всички пенсии, всъщност отваря повече ножицата… А близо 30 000 души ще си казват – защо внасяхме своите осигуровки, защо повярвахме на системата, след като сега системата не е коректна към нас, като ни реже от пенсията заради въведения таван“.

Той уточни, че „в социалната сфера, ако не направиш нещо навреме, в един момент ще си длъжен да го направиш, но ще ти струва много скъпо“.

Според него това ще бъде може би последният спокоен бюджет преди задаващите се икономически трудности.

„2020-а изглежда по-добре в сравнение с 2019-а от гледна точка на финансовата стабилност на бюджета на НОИ и на НЗОК… За първи път за пенсии ще бъдат дадени над 10,5 млрд. лева, от които близо 40% ще дойдат от бюджета, а досега сме имали 50-60% от бюджета. Това е добър индикатор за финансова стабилност“./pariteni.bg

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!