BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Къщички за бездомните Марта и Мечо разбуниха духовете в квартал Изток

Родители  скочиха възмутени срещу новите къщички за бездомни кучета в Перник. Причината е, че те са поставени в близост до детска площадка. Родители твърдят пред Нова тв, че кучетата, които се очаква да намират подслон в тях са агресивни и представляват опасност за децата им.

По повод сигнала на родителите от квартал Изток репортерът на Нова тв Румен Бахов отново е в Перник. Този човек направо си стана перничанин! 🙂

Бездомните кучета Мечо и Марта от две години живеят в околността, а добри хора са грижат за тях. Във връзка с кампанията на Община Перник за хуманно отношение към бездомните животни, бяха поставени къщички за Мечо и Марта там, където обикновено те пребивават – в близост до детската площадка.

„Аз съм против, защото моите деца играят тук. Това, цялото пространство за нас е детска площадка, събират се да играят около 50 дечица тук. Кучетата постоянно ходят около тях, гонят коли“, оплака се родител.

След това господин Николов отклони темата, че детската площадка е трябвало да бъде ремонтирана с общински средства, но така и това не се е случило. Човекът уточни още,че не е лошо да се слагат къщички за кучета, но не им било мястото тук.

„Кучетата са тук от 2 години. Къщичките се поставят там, където са кучетата. Те са тук, защото тези хора се грижат за тях. Защото са добри и защото знаят, че едно бездомно животно не е тук по собствено желание и не е паднало от небето. За да стигнат до детската площадка, и Марта, и Мечо и другите кученца, значи тук за тях има хора, които полагат грижи”, обясни перничанката Николова.

„Човекът казва: децата ни играят тук. И вашите деца играят с тези кучета и се учат на доброта и състрадателност.“, каза още Николова. Родителят обаче бе категоричен, че точно неговите деца не играят с кучетата и ги е страх от тях.

По думите й къщичките са на 30 метра от детската площадка. Тя извика кучето Марта, за да демонстрира, че то е дружелюбно и обича хората.

„Тези кучета от години са тук. Защо тези хора решиха, чак сега, че има проблем след като поставиха къщички? Защото българина казва: няма за децата, а има за кучета. Защо винаги противопоставяме децата и кучетата, като  те са еднакво невинни и зависят само от нас, от нашата добрина и нашата състрадателност? Защо в Турция и Гърция се грижат за бездомните животни? Защо има поставени хранилки, панички…„, казва още жената пред микрофона на Румен Бахов.

В разговора се включи и секретарят на Община Перник Мартин Жлябинков, който е един от двигателите да се слчи програмата по намаляване на популацията и хуманно отношение към бездомните животни в Перник.

Перник е първият град в България, който стартира такава кампания. Това стана по желание на доброволците, които обгрижват кучетата. Ще намерим общо хуманно решение на проблема”, заяви Мартин Жлябинков, главен секретар на община Перник.

Жлябинков каза още, че всички трябва да имаме отношение към животните, към децата и към общата инфраструктура на града и трябва заедно да потърсим решение на проблемите.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!