BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министър от улицата

Министър от улицата

Министър от улицатаМинистър на културата Минеков дошъл от протестите на улицата до вчера с тениска и елек на гърба с вдигнат високо стиснат юмрук борещ се срещу хунтата узурпирала властта днес с костюм и в лъвската лапа нежна ръка.

Нима това е лицето на свободата, нима бързо забравихме какво искаше тълпата? Не малка част от отговорността на министерството на културата е да стопанисва паметниците на културата да ги съхраняват и реставрират, да ги стопанисват и да и предадат вид на идните поколения. Какво видяхме до сега?

Нима се спряха кражбите от музеите?
Нима се спряха кражбите от археолозите?

Нима се подготви закон, който да урегулират проблемите с металдетектингът и нумизматиката? Нима се решиха проблемите за Колекционерството? На протестите бяхме рамо до рамо с Вас Господин Минеков. Днес Вие сте рамо до рамо с онези срещу които се борехме. В цял свят и Европа хобито металдетектинг е легално, а у нас се криминализира – защо?

В цял свят разходите в колекционерството се зачитат, но у нас не, иначе си плащат данъците нашите колекционери – защо е така?

Подписвате проектите на старото правителство от които ще се преразпределят доходи и дивиденти за онези фирми и кръгове от онази хунта срещу която щяхте да се борите – защо?

Когато министър на културата говори за пари и халтура. Говорите за обемът от специалисти да бъде утроен. Говорите за национален филмов център дано не сте част от новият стар филм. Говорите за авторското право и за свободен износ дано не като узаконяване на износ на антики и предмети от културно значение.

Ще търсите чуждо финансиране от фондации, а ще гарантирате ли, че тези чужди фондации няма да бъдат овъзмездени от нашето историческо наследство? Говорите за финансиране на читалища и самодейни творци, за финансиране на художници и хора на изкуството.

Как и по каква методика ще е това, ще има ли прозрачност, ще има ли лесен достъп? Господин министър, Вие идвате от улицата и не забравяйте проблемите на хората от улицата за нашите надежди и проблеми. Вие говорите за липса на контрол и критика и за публична отговорност при Участие на министър

Велислав Минеков във „Въпросите“ по TV1

Г-н Министър често използвате думата мизерия. Често говори за специалисти и хора на изкуството, които са поставени в мизерия и им се предлагат унизителни заплати, прав е. Но ние очакваме и да се работи в посока легализиране на хобито металдетектинг, което ще захрани и колекционерските и нумизматичните среди. Очакваме за промени в закона за културното наследство и притежанието на металдетектор да не бъде обвързано с регистрация и отчет.

Защото именно по закона за културното наследство се арестуват хора, защото металотърсача можел да се използва за терени проучвания – това трябва да отпадне!

Г-н Министър, време е за действия в посоката, която начертаваме публично и скоро време ще бъдете уведомени за проблемите в тези среди и очакваме да се направят постъпки в тази посока и за промяна на законодателството, защото е добре движимите паметници на културата да остават в страната, да бъдат в музеят или при колекционери, но да спасяваме движимото исторически наследство!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

 

Материалът Министър от улицата е публикуван за пръв път на Bulpress BG.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!