BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пламен Алексиев за приоритетите си в образованието: Няма да допусна да се закрият училища в Радомирско

 

radomir-3

Няма да закриваме училища, защото със затваряне на школата си отиват и хората от населените места, а на практика това би довело и до тяхното обезлюзяване. Това се зарече Пламен Алексиев, кандидатът за кмет на Радомир от МК “ГЕРБ-СДС”, ако бъде избран отново за градоначалник на общината. За него поддържането на образованието ще бъде основен приоритет и занапред.

Основното образование в Община Радомир се провежда в едно начално училище, четири основни училища и едно средно училище. Три от тях се намират в град Радомир, а други три са в селата. Всички изброени училища са общински.

Осигурен е  транспорт на учениците до 16-годишна възраст от селата, в които няма училище до най-близкото средищно училище. Освен това е осигурено и столово хранене.

radomir-2

В НУ „Архимандрит Зиновий“ в Радомир сме извършили ремонт на две класни стаи, реконструкция и обезопасяване на физкултурен салон, окачени тавани в коридора на втория етаж, както и в три класни стаи. Сложили сме и нови подови настилки в две учебни стаи. В ОУ „Христо Смирненски“ в Радомир сме извършили ремонт на девет класни стаи и учителска стая. В ОУ „Иван Вазов“ в с. Извор сме извършили цялостен ремонт на коридора на първия етаж и текущ ремонт на покрива на училището и на външната тоалетна. В ОУ „Христо Ботев“ в с. Гълъбник сме сложили климатици в сградата на училището и на общежитието към ОУ „Христо Ботев“ в с. Гълъбник, като е извършено и боядисване на спалните помещения. В СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Радомир направихме ремонт на физкултурен салон, на коридор и на две класни стаи.

Средното образование в Община Радомир се провежда в едно средно училище и в две държавни професионални гимназии – ТПГ „Н. Й. Вапцаров” и ПГТ „Ю. Гагарин”. Вида на специалностите, включени в професионалното обучение в Община Радомир, са съобразени с търсенето на кадри на пазара на труда на местно ниво. От учебната 2018г-2019г. в ТПГ „Н. Й. Вапцаров“ се осъществява дуално обучение. Учениците получават образование в училище, адаптирано към тенденциите в развитието на бизнеса. Придобиват трудов стаж във фирма, вземат стипендия, заплата, осигуровки. По тези начин получават отлични кариерни перспективи на пазара на труда и поставят на основите на едно добро начало на бъдещата си кариера. В ТПГ Вапцаров дуално обучение по специалност „Електрообзавеждане на производството”  се осъществява в „AК Електрик“ АД -Радомир, част от AQ GROUP AB (Швеция), която е световен производител на части и системи за промишлени клиенти с високи изисквания. Опитът и познанията, натрупани от работата в AQ GROUP AB, дават увереност за проектиране и изграждане на електрически табла и компоненти.

 

 

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!