BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пламен Алексиев: Какво постигнахме в областта на културата за два управленски мандата

plamen-alexiev-1

Безспорно най-голямото ни постижение в областта на културата е превръщането на празника на бозата, символът на нашия град, в ежегодна традиция. Тази година беше проведено четвъртото издание на празника, позабравен от местните жители, преди ние да поемем управлението на общината, разказа кандидатът за кмет от ГЕРБ Пламен Алексиев. От 2016г. община Радомир организира и Празник на бозата. Град Радомир е известен с бозаджийския занаят още от втората половина на XIX в. Пренесли го албанци, които по това време се заселили в града. Пръв от нашия край усвоил занаята Димитър Петров Калгарийски от с. Чуковец. Това станало около 1880г. От това време е и първата бозаджийска работилница в град Радомир. Ремонтирахме и дооформихме единствения в света паметник на бозаджията. Снимки Друго наше постижение е, че през 2018 г. направихме историческа възстановка на влизането на княз Александър Батенберг в нашия град. През годините сме се стремяли да обогатяваме непрекъснато културния си календар и да включваме все повече събития от различен характер в него. Искаме да доставим удоволствие на хората в нашата община, защото знаем, че сме град с богати традиции в областта на историята и културата.

radomir

Организираме състезание за малчугани за най-здраво великденско яйце. По традиция правим уникално посрещане на Гергьовден, съпроводено с панаир на занаятите, на тържествата на Димитровден, празник на нашия град, всички имахме възможност да се насладим днес. Държал съм и винаги ще държа да отбелязваме по най-достойния начин българските национални празници – 3 март, 6 септември, 22 септември и др.

Едно от големите ни постижения е обновяването на килийното училище и манастирът “Света Троица” в с. Радибош. В килийното училище обновихме експозицонната част, представяща историческото, църковното развитие и учебното дело в района, както и подовите настилки, а манастирът на практика е изцяло нов. Увеличаваме непрекъснато и бюджета на общината за музейни дейности.

Друго важно постижение е поставянето в града на барелеф на Никола Корчев, знаменосец и спасител на Самарското знаме. На сградата на общината поставихме и паметна плоча по случай 150-годишния юбилей на просветното дело в Радомир. Тя е разположена на стената на вечния огън, за да символизира непресъхващата жажда за знания. Тази година беше сложен барелеф на изтъкнатия местен спортен деятел Христо Радованов на стадиона в града.

Както вече съобщихме, имаме намерение да поставим паметник на Гаврил Радомир, който историческите архиви свързват с нашия град.

Както може би мнозина знаят, сурвакарските ни групи са от най-силните в страната и печелят редица награди от национални и международни конкурси. Фестивалът “Тайнството на Сурва”, съпроводен с изложба на зимни ястия, събира участници от много селища в България.

Ремонтирахме фасадата на Общинския исторически музей, покрива на етнографския комплекс “Стойова къща”. Интересът на посетителите към нашите музеи и техният брой расте непрекъснато.

Полагаме усилия за съхраняване на намерените паметници на културата и археологическите разкопки, като от особено значение са Античен и ранно византийски комплекс /тракийско светилище с работилници и ранно християнски култов център/ на 2 км. северно от гр. Радомир, мах. „Арбанас“, Тракийско светилище м. Градище на 1 км. южно от с. Байкалско, Късноантична средновековна крепост с. Чуковец /на средновековен път Сердика – Пауталия/, Праисторическо селище, при югозападните покрайнини на гр. Радомир, м. „Вахово“  на 0.2 км. от ж.п. гара и много други.

С обновяването на множество църкви и манастири в региона се надяваме и нашата община да се превърне в дестинация за поклоннически туризъм за български и чуждестранни гости.

Източник: PernikToday

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!