BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Светът започва да се пренарежда

Джордж Фридман
Джордж Фридман

Преди няколко месеца писах, че светът е в процес на пренареждане, нещо, което прави на всеки няколко поколения. Това не е процес, който зависи от решенията на силните или нещо, което може лесно да бъде спряно. То произтича от икономически и политически натиск в рамките на държавите. Този вътрешен натиск се превръща във военен натиск, тъй като вътрешната система се опитва да се стабилизира. Някои страни преживяват тези неща като болезнени, но рутинни събития, докато други дестабилизират или нападат. Друго име за това е прогресът, който далеч не е триумфален марш към щастието, а болезнена борба с реалността; болката на прогреса се превръща в обвинения срещу други хора и други нации. Някой трябва да носи отговорност за нарушаването и дезориентацията на промяната, а пръстът винаги се сочи към другите и никога към себе си.

Основата на този настоящ цикъл беше Европа в началото на 90-те години, когато Съветският съюз се разпадна и беше подписан договорът от Маастрихт за обединяване на континента. През 2001 г. Съединените щати преживяха атентатите от 11 септември. През 2013 г. Си Дзинпин стана президент на Китай. В рамките на цикъла на историята едно или две десетилетия е сравнително кратко време.

Разпокъсването на Съветския съюз по онова време имаше за цел да създаде по-ефективен регион. Обединението на Европа в рамките на Европейския съюз имаше за цел да намали перспективата за конфликт, като същевременно създаде широко разпространено благосъстояние. Отговорът на САЩ на атаката от 11 септември имаше за цел да намали заплахата от тероризъм. Избирането на Си имаше за цел да постави Китай на пътя към безпрецедентен просперитет.

Нито едно от тези намерения не завърши с пълен провал. Разпадането на Съветския съюз доведе някои от бившия Съветски съюз и неговите сателити до по-висока степен на просперитет. Европейското обединение доведе до период на относителна продуктивност. Американският отговор наистина предотврати нова атака от типа на 11 септември срещу Съединените щати. И Китай скочи. Както при други цикли, намеренията на лидерите не бяха пълен провал, поне до следващия цикъл.

Измина едно поколение от началото на последната смяна и разломните линии на предишната фаза са в последния етап на промяна. Русия се опитва да реконструира Съветския съюз, започвайки с войната си в Украйна. Европейският съюз е дълбоко разделен и Германия и Франция предложиха институционализиране на разделението. През последните дни ислямският радикализъм отново надигна глава с нахлуването на Хамас в Израел . Съединените щати, след като предотвратиха по-нататъшни големи атаки от ислямски терористи, се подхлъзнаха в прогнозираната последна фаза на собствения си цикъл, където напрежението между хората относно политиката, расата, религията, сексуалността и всичко друго, което може да имате предвид, ще доминира през следващите няколко години. И икономическият подем на Китай отстъпи място на огромна икономическа слабост и политическо напрежение.

Има две точки, които се опитвам да направя тук. Първо, нациите съдържат много милиони хора. Тези хора бълват решения, за които обвиняват лидерите, защото истинският процес на милиони хора, които живеят заедно, е твърде сложен за разбиране. Някой трябва да бъде обвинен и това не може да бъде себе си, така че има периодична ярост. Второ и може би по-важно, проблемът на новия период израства от решението на последния период.

Следователно сме в нов период, който води началото си от миналото и се състои от война, икономическа криза и взаимен гняв. Това са реалностите, които са наистина универсални, понякога щастливи, твърде често трагични. Но съм сигурен, че гърците са гледали на това по същия начин. Можем ли да избегнем тези цикли? Бих искал да мисля така, но все още не сме.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!