BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спас Джоргов е първият кмет и общински съветник на Перник, а днес неговата правнучка Елица тръгва по стъпките му

Знаете ли, че Спас Иванов Джоргов е бил кмет на Перник от 06.02.1922 до 25.07.1924 г. и общински съветник в първия общински съвет на град Перник?

Неговото управление допринася за развитието на селището и утвърждаването на Перник през 1929 като град. Спас Джоргов е от първите общински съветници от основаването на град Перник.

През неговото управление благодарение новите мощности на ТЕЦ “З000V” е поставено улично осветление по улиците, от гарата с минното управление, около района на новостроящата се гимназия и кв. “Монте Карло”. Общинското управление е преместено в частна сграда в района на гаровия площад /съборена при строителството на Съдебната палата/. Докато е бил кмет е започната въздушна /кабелна/ индустриална железница с дължина 1850 метра. От фабриката на гара с. Бананови до кариерата на Голо Бърдо. Утвърдени са 1 държавна, 3 общински и 1 частна кариера- Кракра 2, Ялбовец, Радина могила и Твърди ливади.

Интересен факт е, че още от първия ден на кметуването си със заповед 115 от 07.02.1922 г. Забранява на Рангел Георгиев от Дивотино, секретар-бирник, да заема длъжността за 5 години, поради некадърност.

По негова инициатива се построява училището “д-р Петър Берон”. Извършена е корекция на р. Струма /в района на кино “Кракра”/. Завършено е строителството на железобетонния мост над реката.

През 1922 г. Е основано Дружество на пострадалите от войните “Инвалид”.

Днес, неговата правнучка Елица Александрова тръгва по стъпките му.

Елица Александрова e за първи път кандидат за общински съветник. Тя е правнучка на Спас Иванов Джоргов – един от първите кметове на Перник и общински съветник в първия общински съвет на града.

Елица е на 35 години от град Перник, семейна с две деца. Завършва История, а след тава магистратура Политики на ЕС и социални науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Професионалното си развитие стартира като сътрудник в Българска Академия на Науките, където натрупава ценен опит в комуникация с медии, управление на човешки ресурс, управление на европейски проекти.

В продължение на дестет години живее и работи в Нидерландия. Там преподава история и география в българското училище Амстердам. Богатият и професионален опит и дава възможност да заеме ръководни позиции в изграждането на едни от най- комплексните и престижни обекти в Европа – Дейта центрове на гигантите Гугъл, Майкрософт, Фейсбук, разположени на територията на Холандия, Белгия, Германия, Швеция и Дания.

Дали Елица ще успее да стане общински съветник от групата на ГЕРБ? Изборите са само след няколко дни.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!