BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Укрепват минните галерии на Перник. Пет пернишки квартала – в риск

Държавната фирма „Еко Антрацит“ е внесла инвестиционно предложение за отстраняване на вредните последици от прекратяване на подземния въгледобив в Перник, съобщиха от общината. Проектът предвижда укрепителни мероприятия за стабилизиране на земната основа в районите, засегнати от миннодобивната и ликвидационни дейности.

В резултат на дългогодишния въгледобив земята под Перник е прорязана от изоставени галерии. Голяма част от укрепителните подпори са разрушени, много от галериите се пълнят с вода, посочи пред БТА управителят на „Еко Антрацит“ Християн Султанов. В риск е инфраструктурата на 5 квартала. Експерти предупреждават за опасност от срутвания в различни части на града.

След 2008 г. някои от галериите, където е имало сериозни проблеми със слягания и пропадания, частично са запълвани. „В зависимост от броя на иззетите пластове слягането на земната повърхност в рамките на една година след изземването е варирало от 1,5 до 7-8м, а хоризонталното преместване – от 0,40 до 2 м. Паралелно е имало видими разкъсвания, стъпаловидни размествания и пропадания на терена. Най-силно е нарушен масивът в зоната на обрушване“, посочват минни инженери.

Според тях нейната дебелина в зависимост от мощността и броя на иззетите въглищни пластове, на места достига до 14-16 м. Възникналите негативни процеси в района на подземните минни изработки поставят под висок риск цялата повърхностна инфраструктура на Перник, алармират експерти.

Като най-рискови са определени пет квартала – „Драгановец“, „Клепало“, „Красно село“, „Байкушева махала“ и „Рудничар“.

Разработен е голям проект за техническа ликвидация и отстраняване на вредните последици при прекратяване на производствената дейност във въгледобива на „Мини Перник“ ЕАД в рамките на града. Изпълнението му е предвидено да се извършва на пет етапа, разпределени по отделните застрашени квартали. Освен запълване на галериите, с цел предотвратяване пропадането на къщите, при наличие на конструктивни нарушения, жилищните сгради ще бъдат укрепени.

Заздравява се подземния менен музей и стадионът на града.

В момента тече и процедура за съгласуване на проект за запълване на минните галерии за територията на квартал „Драгановец„. Там е разположен уникалният Минен музей – един от 100-те национални туристически обекта, който също ще бъде укрепен. Планирано е стабилизиране на земната му повърхност по протежение на 947 м.

В още една зона в кв. „Драгановец“ с дължина на минните разработки 2 505 м ще се извършат укрепителни дейности. Проектът обхваща и най-голямото спортно съоръжение на Перник – представителният Стадион на мира, около който сляганията на терена са видими с просто око. Технологията предвижда запълване и тампонаж на минни изработки, както и тампонаж и инжектиране на гранични зони на обрушовки.

Стабилизационните и укрепителни дейности ще се осъществяват в чертите на Перник, които са в районите на подземните рудници „Стари рудници“ и „Св. Анна“.

Внесеното в общината инвестиционно предложение предвижда запълване и тампонаж на 574 м от съединителен травербан. Пълнят галериите с производствен отпадък от ТЕЦ Бобов дол  Галериите ще се пълнят с производствен отпадък от ТЕЦ „Бобов дол“ – шлака, дънна пепел от котли и летяща пепел от изгаряне на въглища. Този отпадък не се класифицира като опасен, уверява „Еко Антрацит“. Рецептурите на хидросмесите за запълвачни и тампонажни работи се базират на дългогодишния опит и са уточнени чрез експресни лабораторни и полигонови измервания, твърди също инвеститорът. За нагнетяване на хидросмесите ще се прокарат сондажи. Хидросмесите се приготвят в запълвачен комплекс, разположен извън Перник. Там в бетоновоз се зареждат всички компоненти на хидросместа /цимент, шлам, електро-филтърен прах и вода/, с изключение на стабилизиращата и пластифицираща течно добавка, след което се транспортират до сондажите. От наглетателния комплекс до сондажа хидросместа ще се нагнетява по маркуч.

Настоящото инвестиционно предложение е първи етап от технически проект „Техническа ликдидация и отстраняване на вредните последици при прекратяване на производствената дейност във въгледобива на „Мини Перник“ ЕАД в рамките на гр. Перник“.

Подобен проект се изпълнява за първи път в България, уточни Християн Султанов. По думите му ако до края на юни благополучно приключат съгласувателните процедури и община Перник издаде строително разрешение, държавното дружество е готово да започне работа веднага.

Очаква се първият етап от големия проект за укрепване на земята под Перник да бъде изпълнен за две години. Финансирането е осигурено от държавата, уточни Султанов.

Някои са по-напред: Абонирайте се за новините на „За Перник“ в Telegram.

Коментари

коментара

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!