BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

КАК ВИ СЕ СТРУВА? Перник с ключова роля в ново регионално разпределение на България: НАЗЕМНО МЕТРО свързва града със София

Перник и неговото място в бъдещото развитие на регионите в България излизат на преден план, според анализа на арх. Белин Моллов. Според него, регионът на Перник, заедно със София и Кюстендил, трябва да бъде част от новата административна структура на страната, която предлага разделяне на България на четири региона.

Първият е Дунавският, който включва Видин, Монтана, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра. Вторият е Черноморският регион, в който е цялото Черноморие – с акцент туризъм, пристанища. В него влизат Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора. Възраженията са, че Бургас и Варна ще се борят кой от двата града да е център на тази териториална единица. Обзор, например, може да поеме такива функции. Третият е регионът, включващ Тракия, Родопите, Рила, Пирин, долините на Струма и Места, в това число влизат градовете Кърджали, Хасково, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Благоевград. В древността хората са се заселили по тези места, привлечени от балнеоложкото „злато“ – минералните извори. В четвъртия регион са София, София област, Перник и Кюстендил.

Перник, като част от четвъртия регион, който включва София и областите около столицата, е идентифициран като ключов за интеграцията на местната икономика с тази на столицата.

Според арх. Белин Моллов е препоръчително да се направи една дъга с наземно метро от Перник, през Обеля, Централна гара, Подуяне до Казичене и към него да се свържат съществуващите спирки на сегашното метро. Такъв проект  ще реши много проблеми и ще намали потока на автомобилите.

Архитектът уточнява, че Всеки ден на работа в столицата идват много коли с по един-двама души от близките населени места.

Пита се защо нямат препитание там, където живеят? Защо по-малките населени места се обезлюдяват и дори да имат дадености за туризъм, те не използват? Община Елин Пелин не е голяма, но показва забележим индустриален размах – този опит може да е пример за други.

Настоящата структура на регионалното развитие в България трябва да бъде преразгледана и адаптирана, за да отразява по-добре реалните нужди и потенциала на регионите като Перник, смята арх. Моллов. Той настоява, че е крайно време за действие, за да се подобри качеството на живот и икономическите възможности в тези райони, използвайки ефективно наличните ресурси и инфраструктура.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!